Mai mult decât flori, bomboane de ciocolată și ținute pentru cel mic, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a-i aduce un omagiu unei proaspete mămice este să oferi un ajutor concret și tangibil.
După naștere, o proaspătă mămică are nevoie de timpul ei pentru a se dedica și a se familiariza cu noul membru al familiei și pentru a face față unei perioade pe cât frumoasă, pe atât de costisitoare din punct de vedere energetic.
De aceea, să te oferi să dai o mână de ajutor este cel mai bun cadou pe care îl poți oferi unei femei care tocmai a născut. Mai mult decât flori și ciocolată.
Când vine o nouă viață, pelerinajul rudelor și prietenilor la casa noilor părinți este constant și, uneori, chiar prea intruziv. Printre sfaturi, întrebări și curiozități de care proaspăta mămică nu are deloc nevoie, cu siguranță puțini sunt cei care întreabă: „Pot să-ți dau o mână de ajutor?”. O întrebare simplă, dar importantă, mai ales în prima perioadă după naștere, potrivit Al Femminile.
Nu doar rudele apropiate se pot oferi să ajute o proaspătă mamică ci chiar și contribuția unei prietene sau sprijinul unui vecin poate însemna foarte mult pentru o femeie care învață să fie mamă. Și până la urmă a te oferi în ajutor este o modalitate excelentă de a întări o prietenie sau de a transforma ceea ce a fost o simplă cunoștință într-o relație bună.
De multe ori se întâmplă ca proaspetele mămici să descopere că persoanele pe care le considerau cele mai apropiate, după naștere, se evaporă, limitându-se în cele din urmă la o scurtă vizită în care nu fac altceva decât să ofere sfaturi nesolicitate.
Potrivit unor studii până la 70-80% dintre proaspete mamici experimentează un sentiment de instabilitate emoțională, caracterizată prin schimbări bruște de dispoziție care apar de obicei în primele două săptămâni după naștere și apoi dispar.
Este vorba de așa-numitul baby blues care, în cele mai grave cazuri (10-15%), poate duce la depresie și poate dura până la un an.
Depresia postpartum, in schimb, afectează între 7% si 12% dintre proaspetele mamici, iar primele semne se manifestă între săptămâna a șasea și a douăsprezecea după nașterea copilului. Această problemă este foarte serioasă deoarece determină proaspăta mămică să se simtă tristă, iritabilă, fragilă și nesigură fără niciun motiv aparent.
De fapt, atunci când nu este tratată preventiv, depresia postpartum compromite capacitatea femeii de a relaționa cu copilul ei, acest lucru având o serie de consecințe negative pe termen lung.
Pentru aceasta, este esențial să oferiți cât mai mult sprijin și să nu lăsați mama singură încă din primele zile după naștere. Chiar și atunci când pare să fie totul roz, este esențial un screening preventiv pentru a evalua riscurile de depresie și bunăstarea psihofizică a femeii imediat după naștere.
În general, atunci când ajutăm o proaspătă mamă, trebuie să avem grijă să nu fim prea intruzivi. De exemplu, contează extrem de mult să ne oferim pur și simplu să veghem asupra bebelușului pentru a permite mamei să facă un duș sau să ne oferim să pregătim prânzul sau cina, să ne punem la dispoziție pentru a ține bebelușul câteva ore, astfel încât să poată face treburi, să se odihnească sau chiar să se bucure de liniște.
În cele din urmă, poate fi suficient să acordați câteva ore de odihnă sau disponibilitatea dvs., de a râde împreună și de a vă încrede unul în celălalt. Ascultăm cu atenție și nu judecăm niciodată ceea ce ne poate spune o proaspătă mamă, târâtă într-un vârtej de toate emoțiile și senzațiile noi cu care trebuie să învețe să trăiască, cu factorul necunoscut al depresiei postpartum pândind mereu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu