Visele pot fi confuze, de la intrigi bizare la personaje fără sens și experiențe și senzații ciudate. Uneori ni se întâmplă să visăm că suferim un accident sau ne lovim. Întrebarea este: simţim cu adevărat durerea din vis? Sau e doar o durere imaginată?
Ţipăm de durere când suntem striviți de un copac într-un coșmar. Dar şi simțim asta? Ei bine, topicul este unul complex, cu o serie de studii interesante în jurul lui, scrie IFL Science. Da, poți simți durerea în vise, dar dacă acea durere este declanșată de vis sau de ceva ce se întâmplă fizic în corpul tău este un fapt neurologic necunoscut.
Unul dintre motivele pentru care poți simți durere în vise este ceva dureros care se întâmplă în viața reală: de exemplu, dacă un păianjen te-ar înţepa atunci când dormi sau dacă, în timpul somnului, te loveşti de marginea patului ori te zgârie pisica. Acest tip de durere în vise a fost explorat într-o lucrare din 1993 în care au fost folosite manșete de tensiune arterială pentru a provoca durerea în timp ce participanții se aflau în stadiul de mișcare rapidă a ochilor (REM) al somnului. Durerea experimentată de participanții a imitat durerea din viața reală care a fost provocată de manșetă în timp ce se strângea. Interesant a fost faptul că tema viselor tindea să se concentreze în jurul acestei dureri, visătorii raportând sentimente de furie și acțiuni repetitive menite să atenueze durerea. Un participant cu o problemă de lungă durată la genunchi a raportat, de asemenea, o durere mai mare în vise, în comparație cu ceilalți participanți.
Durerea visată diferă de durerea „adevărată” prin faptul că sursa ei este conținutul visului, mai degrabă decât un stimul din viața reală. De exemplu, cineva ar putea visa că este torturat într-un mod în care nu a fost niciodată în viața reală. Trauma visată, totuși, încă se înregistrează ca durere în acel moment, probabil inspirată de percepțiile învățate ale situațiilor dureroase, notează descoperă.ro Durerea visată, de obicei, dispare la trezire. „Aș susține că până și durerea reală este doar în capul tău”, a spus Erin Wamsley, profesor asistent de psihologie la Universitatea Furman din Carolina de Sud. Durerea este, într-un fel, o experiență mentală. Adică atunci când ne rănim, durerea este procesată mai degrabă în creierul nostru decât în partea afectată a corpului.
Durerea în creier se prezintă ca o activare în zonele legate de durere ale cortexului cerebral, declanșată de informațiile de la receptorii durerii din sistemul nervos periferic. Când durerea visată apare în vise, creierul tău nu primește mesaje de durere din părți ale corpului tău, ci se inspiră din amintirile durerii din trecut, potrivit vice.com
Când vine vorba de probabilitatea de a avea probleme pe timp de noapte, starea generală de sănătate pare să joace un rol important în frecvența și natura durerii care poate fi simţită în vise. Un studiu din 2017 a constatat că durerea în vise apare în aproximativ 1% din visele oamenilor sănătoși și la 30% dintre cei cu durere acută și severă. „La pacienți, visele dureroase pot fi instigate de durere reală, în timp ce pentru persoanele sănătoase visele dureroase pot fi amintiri dureroase (durere experimentată de sine și/sau văzând persoane aflate în durere)”, au scris autorii studiului. „Cercetările viitoare ar trebui să clarifice modul în care durerea este procesată în timpul somnului. Deoarece pacienții cu durere cronică experimentează vise negative, va fi benefic să întrebăm pacienții cu durere cronică despre visele lor și, dacă este necesar, să le oferim opțiuni de tratament specifice, cum ar fi tratamentul de exersare a viselor”, au adăugat cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News