Potopul din Dubai și speculațiile că ar fi fost cauzat de "însămânțarea norilor". Elena Mateescu face lumină: Un ciclon exploziv!

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol care este explicația Elenei Mateescu, șefa ANM, pentru inundațiile din Dubai.

Emiratele Arabe Unite au fost lovite de "un an și jumătate de ploi într-o singură zi", iar unii experții s-au întrebat dacă potopul ar fi fost cauzat de intervenția climatică. S-au referit la tehnica numită "cloud seeding" ("însămânțare a norilor"), afirmând că este folosită pentru a crește cantitatea anuală de precipitații și pentru a spori rezervele de apă potabilă, și că aceasta ar putea fi cauza fenomenului meteo extrem. Elena Mateescu, directorul ANM, a venit cu explicația acestor inundații neobișnuite pentru Dubai.

"Din punct de vedere meteorologic vorbim de un ciclon exploziv din zona Peninsulei Arabiei care a ajuns în zona Golfului Oman. Și atunci când a ajuns încărcat cu mai multă cantitate de umezeală pentru că și zona respectiva este una foarte călduroasă, când considerăm mai multă căldură în sistemul climatic, asociată și cu o cantitate mai mare de umezeală, vapori de apă, se pot produce astfel de fenomene meteorologice extreme, cu cantități excepționale de precipitații.

Elena Mateescu, ANM: Un record care nu s-a mai întâmplat în ultimii 70 de ani

Într-adevăr, cantități de peste 140 de litri pe metru pătrat în 12 ore reprezintă un record care nu s-a mai întâmplat în ultimii 70 de ani în zona respectivă și poate fi considerat un fenomen meteo extrem, mai ales că zona este predispusă la ceea ce înseamnă o vreme foarte călduroasă, aridă și secetoasă.

Cu siguranță toate aceste fenomene în zona respectivă au afectat nu doar Arabia Saudită, au afectat și Omanul, și toate țările din jur, astfel încât datorită acestui ciclon exploziv cantitățile au fost imense, așa cum se întâmplă oriunde pe glob. Practic, și în zona Europei și în zona SUA, dar și în alte țări, observăm din ce în ce mai frecvent aceste tipuri de fenomene, care, pe secvențe foarte scurte de timp, aduc cantități importante de precipitații.

Cât privește zona Europei, vorbim din ce în ce mai des de inundații locale, vorbim și în România de inundații la scară locală, la cantități care depășesc cu mult media climatologică, peste dublu sau triplu valorilor normale în mai puțin de câteva ore, astfel încât situații de acest fel să fie încadrate la tipuri de dezastre", a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel