EXCLUSIV  Poverile sistemului de sănătate. De ce România e cu un pas în spate. A. Gheorghe, CNAS: Un singur semnal!

Adrian Gheorghe, președinte CNAS / Foto: DC NEWS
Adrian Gheorghe, președinte CNAS / Foto: DC NEWS

Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS,  a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre pricipalele probleme ale sistemului de sănătate din România.

Suntem fruntași la lipsa de investiții în sistemul de sănătate. România încă se confruntă cu bolile infecțioase pe care societatea occidentală le-a depășit, mortalitatea în rândurile copiilor este încă foarte crescută, iar problemele nu se opresc aici. În timp ce alte țări au parte de tehnologii inovatoare în sănătate și pun accent sporit pe creșterea speranței de viață, la noi lucrurile parcă stau pe loc. Jurnalistul Val Vâlcu și Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, au abordat acest subiect în interviurile DC NEWS, încercând să găsească o explicație.

Două poveri ale sistemului de sănătate din România

"Cum măsurăm performanțele? România este într-o situație neplăcută, adică se confruntă și cu bolile infecțioase pe care societatea occidentală le-a depășit, dar și cu mortalitate mare la copii, la nou-născuți. De cealaltă parte se confruntă și cu bolile generate de sedentarism, supraalimentație. Le avem pe toate, avem două poveri.", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"Într-adevăr, și încă noi nu o avem și pe a treia, cu care se confruntă multe țări, explozia demografică, pe care noi avem, suntem în altă ligă pe frontul acesta. Dar într-adevăr, cele două poveri nu dau decât un singur semnal, anume că doar o abordare de politici de sănătate centralizată pe sănătate publică ne poate ajuta să mergem mai departe deoarece dacă abordăm o perspectivă exclusiv clinică în care să luăm fiecare boală în parte, nu avem cum să stăpânim cu resursele pe care le avem, întreaga povară. Avem nevoie să începem să gândim aceste politici la nivel populațional și interdependențele dintre ele, mai ales că România e o țară și diversă spațial, sunt probleme oarecum centrate în anumite puncte, inclusiv teritorial, pe straturi socio-economice etc. Au nevoie atât de viziune, cât și de rezoluție pentru țintirea unor intervenții. Ori în acest moment, cred că e mult de lucrat la instrumentele pe care le folosim pentru a ținti politicile de sănătate.", a explicat Adrian Gheorghe.

 

Gheorghe: Degeaba ne propunem dacă nu ne permitem

Totuși, Adrian Gheorghe, a mai atras atenția și asupra faptului că pentru a fi făcute anumite proiecte este necesară și o infrastructură corespunzătoare dar și resursă umană.

"Cred că orice echilibru pleacă de la niște obiective asumate, iar aceste obiective asumate trebuie să fie relevante și realiste. Relevante mă refer la problemele populației care se doresc a fi rezolvate și realiste la resursele și infrastructura umană, materială pe care o avem la dispoziție. Degeaba ne propunem să adoptăm rapid toate ultimele descoperiri dacă nu ne permitem sau nu avem corpul profesional gata să le aplice.", a mai spus Adrian Gheorghe.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel