EXCLUSIV  Povestea „comorii unice“ care a intrat în Tezaurul Național al României. Daniel Costache: Beneficiază de un nivel maxim de securitate

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Un fragment de chihlimbar considerat cel mai mare din lume a fost descoperit în România și este acum expus la Muzeul Județean din Buzău. Pepita, cunoscută sub denumirea de rumanit, cântărește 3,5 kilograme și a fost evaluată la un milion de euro de către World Record Academy.

Deși astăzi este o comoară rară, povestea acestei bucăți de chihlimbar este surprinzătoare. Timp de ani de zile, a fost folosită ca simplu opritor de ușă într-o gospodărie. „A fost descoperită la cineva în casă acum foarte mulţi ani”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, într-un interviu exclusiv pentru DCNews.

Un fragment unic de rumanit

Rumanitul, o variantă de chihlimbar care se găsește doar în zona Munților Buzăului, este cunoscut pentru raritatea sa și vechimea sa, estimată între 40 și 70 de milioane de ani. „Pepita pe care o avem noi în patrimoniu este una de rumanit care se găsește doar în zona Munților Buzăului. Încă sunt căutători activi de chihlimbar în această zonă, în mod special pe văile râurilor și pârâurilor din Colți-Aluniș”, a explicat Daniel Costache.

Acesta a subliniat că, în tradiția populară, chihlimbarul are o semnificație aparte, fiind considerat purtător de noroc și aducător de belșug. „În tradiția populară, chihlimbarul este considerat o piatră de aur. Este folosit atât în medicina homeopată, cât și în credințele magico-religioase”, a adăugat Daniel Costache.

România pe harta mondială a chihlimbarului

Deși România nu este un jucător important în industria mondială a chihlimbarului, datorită proximității sale față de zone bogate în această resursă, precum Ucraina și Italia, rumanitul din zona Buzăului rămâne unic. „România este singura țară din lume care deține un muzeu al chihlimbarului de tip rumanit. Acest muzeu a fost remodelat vizual în 2020 și nominalizat la European Museum Award în 2022”, a menționat directorul.

Fragmentul de chihlimbar de 3,5 kilograme expus la Muzeul Județean Buzău este unic prin dimensiunea sa. „Este singura pepită de aceste dimensiuni apreciabile. Mai avem alte fragmente care depășesc un kilogram sau două, dar aceasta este cea mai mare”, a adăugat acesta.

Tezaur Național și măsuri de securitate stricte

Fragmentul de chihlimbar a intrat în patrimoniul muzeului în ianuarie 2000 și, începând cu aprilie 2007, face parte din Tezaurul Național, fiind clasat prin ordin de ministru. „Pepita beneficiază de un nivel maxim de securitate, conform legislației în vigoare. Fiind o piesă de patrimoniu național, trebuie să respectăm toate condițiile impuse pentru securitatea ei”, a explicat directorul muzeului.

Chiar dacă valoarea fragmentului de chihlimbar a fost estimată la un milion de euro, Daniel Costache a subliniat că, potrivit legii, nu poate dezvălui valoarea exactă a acestei piese rare. „Conform legislației, nu vă pot spune care este adevărata sumă la care se ridică valoarea pepitei noastre”, a precizat acesta.

Descoperirea acestui impresionant fragment de chihlimbar întărește importanța regiunii Buzăului pe harta istorică și geologică a României și a lumii, oferind un nou motiv de mândrie pentru patrimoniul național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel