Povestea de intimidare și protocoale de ascultare care zguduie lumea științifică. Cazul lui Ranga Dias, în revista cu plagiatul lui Ponta

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Scandalul din jurul fizicianului Ranga Dias din cadrul Universității Rochester din statul american New York a ajuns sub lumina reflectoarelor unui jurnal prestigios.

O poveste despre intimidare, documente secrete și protocoale de ascultare se desfășoară acum în lumina reflectoarelor, lăsând în urmă semne de întrebare și deziluzie în comunitatea științifică, scrie Der Standard.

Dias a fost un nume recunoscut în cercetarea superconductivității de mare temperatură, publicând mai multe studii senzaționale în care a raportat obținerea superconductivității la temperaturi din ce în ce mai ridicate și, în cele din urmă, la temperatura camerei.

Dar aceste studii spectaculoase, apărute în ultimii ani în jurnalul renumit „Nature”, au fost retrase din publicație pe baza unor suspiciuni de falsificare a datelor.

Nature este revista care scria că premierul Victor Ponta este acuzat de plagiatul lucrării sale de doctorat publicată în 2003.

Cu toate că Dias își susține munca pe rețelele de socializare, el nu mai predă la universitate și nu mai are acces la laboratorul său.

Investigarea recentă a portalului de știri al revistei „Nature” dezvăluie că ultimul studiu publicat în 2023 nu a fost supus unei examinări stricte, ceea ce ridică întrebări despre procesul de selecție și revizuire a articolelor.

Problemele cu privire la credibilitatea datelor furnizate de Dias au început să apară încă din 2021, atunci când colegii săi au solicitat datele brute ale unui studiu anterior.

Modelele stranii din aceste date au indicat posibile manipulări, iar investigațiile ulterioare au arătat că unele date au fost afectate de zgomot artificial.

Mai mult, fostele sale studente au vorbit despre presiunile și intimidările suferite din partea lui Dias pentru a publica rezultatele în grabă, fără consultarea echipei.

Universitatea Rochester a efectuat mai multe investigații interne, care nu au descoperit dovezi de nereguli. Cu toate acestea, o investigație externă a confirmat existența unor întrebări cu privire la credibilitatea datelor.

Acest scandal a avut consecințe grave asupra tinerilor cercetători implicați, care s-au simțit înșelați și dezamăgiți de situația creată.

În acest context, editorii de la „Nature” au promis că vor analiza cu atenție acest caz și vor trage învățăminte, în încercarea de a evita astfel de situații în viitor.

Scandalul din jurul lui Ranga Dias subliniază importanța integrității științifice și necesitatea unei monitorizări riguroase a cercetării.

Este esențial ca instituțiile academice și revistele științifice să mențină standarde ridicate de etică și transparență pentru a asigura integritatea procesului științific și a încrederea publicului în rezultatele cercetării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel