Situațiile limită, dintre viață și moarte, spun multe despre caracterul unui om. Paul Lungu, fost scafandru, ne-a mărturisit întâmplări care merită cunoscute de publicul larg.
Paul Lungu ne-a povestit mai multe întâmplări demne de amintit: cum a salvat oameni de la înec atunci când nimeni nu credea că se mai poate face ceva. De cele mai multe ori, răsplata pentru că a salvat vieți nu a mai venit.
Una dintre situațiile limită, dintre viață și moarte, s-a întâmplat în jurul anului 1967, pe litoralul românesc. Paul Lungu ne-a relatat că se afla în concediu, la Mamaia. Într-o zi a observat un băiețel de 12-13 ani, care se îneca și nimeni nu încerca să îl salveze.
Am sărit în apă și am reușit să îl scot de pe fundul mării, de la o adâncime de aproximativ 30 de metri. Când l-am adus la mal, doi oameni stăteau lângă hainele mele, spunându-mi că cineva a dorit să mi le fure. Precizez că băiatul și-a revenit după ce am executat manevrele de resuscitare. Apoi, am mai stat de vorbă cu cele două persoane de pe mal. Unul era maior la Marina Militară, pe numele său Constantin Scarlat. Acesta a fost uimit că m-am aruncat în apă să îl salvez pe copil, într-un loc accidentat, plin de buruiană. Practic, l-am cules de pe fundul mării, cu toate că erau vreo 30 de metri adâncime. M-am dus direct la el. A fost singura persoană pe care am salvat-o și nu am luat apoi bătaie. a mărturisit Lungu.
Am spus că nu mi-am luat bătaie pentru că, în celelalte cazuri, s-a întâmplat pe dos. De exemplu, când eram copil de 12-13 ani, am salvat un băiat de 7-8 ani și apoi bunicul său, cioban cu oile, a venit să îmi dea cu ciomagul în cap. Însă a fost oprit la timp de alți localnici. Tot așa am pățit și la trecerea cu bacul de la Brăila când am salvat un alt copil. În timp ce mă duceam la pescuit, am observat că mai mulți copii strigau că un coleg de-al lor se îneca. După ce l-am salvat, a venit fratele lui mai mare și m-a lovit cu pumnul. El credea ca eu l-am dus la înec, nu că l-am salvat. a mai spus Lungu.
Lungu Paul s-a născut pe 14 aprilie 1949 în comuna Cuza-Vodă, Brăila. A fost angajat la I.P.O. Tulcea din aprilie 1977, absolvent al cursului Scafandri Autonomi S-V-1979. De asemenea, a efectuat lucrări intervenții salvare nave I.P.O. și Navrom pe Dunăre zonă Tulcea-Sulina, a efectuat expertize coloane fundație piloni la Podul Fetești-Cernavodă.
Din data 10.06.1983, Paul Lungu a fost îmbarcat scafandru pe nava Polar 1, pentru operațiuni salvare-intervenții în zona R.I.M. Africa de Vest în calitate de șef grup intervenții până în 1992.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu