Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre numeroasele firme din România care se dovedesc, în mare parte din cazuri, că sunt inutile, dar care, din punct de vedere legal, au un obiect al muncii.
Sociologul Alfred Bulai a dat mai multe exemple de firme care se dovedesc a fi inutile în societatea românească:
„Trebuie să trăim undeva în subteran, într-un fel de mine, la 100 de metri, pentru că e posibil să vină asteroidul, după cum zic astronomii, și oricum distruge planeta, ne omoară și trebuie să luăm măsuri să ne apărăm de acum. În felul acesta e povestea românească a drobului de sare. E posibil să cadă și atunci luăm măsuri, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic. Nu uita că am cumpărat două vapoare de stins incendiile și nu a fost niciodată vreun incendiu în Marea Neagră.
Dacă iei numărul de accidente cu centrale pe gaz din România și raportezi la faptul că se cheltuie niște sume uriașe pentru că trebuie să faci reviziile, în condițiile în care toate accidentele cu gaze au fost pentru că erau instalații improvizate, nu pentru că erau în regulă, în realitate nu merită. Din punct de vedere logistic sunt banii aruncați, dar atenție, crește capitalul. Sunt niște firme care trăiesc.
Sunt firme care fac verificări la pompieri dar care nu au nicio logică, pentru că nu ai ce să verifici. Fac instructaje pentru firme, etc. Au înflorit aceste excrescențe, exact ca în Uniunea Europeană, de servicii care, de fapt, nu au acoperire reală, în sensul că nu există pericolul. La o firmă, pe lângă avizul de la pompier, ți zice legea că trebuie să ai un extinctor la fiecare două camere. Asta e valabil pentru orice firmă, chiar dacă e de apartament. Adică e la fel ca la orice cetățean, pe care nu-l obligă nimeni să aibă extinctor acasă. Pui în aceeași oală firma care umblă cu substanțe inflamabile cu firma de calculatoare de acasă. De fapt, e un mecanism care îngreunează.
La noi, ca să schimbi permisul de conducere ai nevoie de 35.000 de analize medicale. Nu am înțeles niciodată de ce, că le faci la 10 ani. De 10 ani ai 15 milioane de boli, e o aberație, e un nonsens“, a spus Alfred Bulai.
„Gândește-te că sunt 36.000 de funcționari la Bruxelles, cu salariile respective, cu 2 ani, după ce încheie contractul, de indemnizație. În România sunt 1,4 milioane de bugetari. Nu or fi toți pompieri, medici, etc și nu o duc rău. Trebuie să le dăm ceva de făcut, nu?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Exact, dar asta este valabil în toate sistemele. Și în învățământul superior, în toate domeniile“, a mai spus Alfred Bulai.
Sociologul Alfred Bulai a spus care este originea expresiei „Cine nu are bătrâni să-i cumpere“, în cadrul emisiunii Nod în Papură.
"Noi încă avem proverbul „Cine nu are bătrâni să-i cumpere“, dar asta ține de o cultură pre-modernă, chiar foarte arhaică, în care nu există scrieri și evident că, în societățile foarte vechi, bătrânii tezaurizau cunoașterea și era firesc să fie cei mai prețuiți, că erau cei care știau cele mai multe lucruri.
Acum, dacă este cultură scrisă, nu mai e nevoie să fie bătrâni. Poate să acceseze și unul de 20 de ani informația care este scrisă“, a spus sociologul Alfred Bulai.
"Acum ai nevoie pentru că alții nu găsești, tinerii nu prea lucrează, nu prea vor ... .“, a replicat Val Vâlcu.(citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News