În 2017, un bărbat care pretinde că este membru al familiei regale saudite, pe nume Prințul Khalid Bin Al-Saud, a intrat în discuții cu dezvoltatorii imobiliari pentru a face o investiție de 400 de milioane de dolari într-un hotel de lux emblematic de pe Miami Beach
Pentru început, ”prințul” Khalid a locuit în apartamentul penthouse al unui bloc de lux din Fisher Island, cartierul exclusivist al unei insule private, situat chiar în largul coastei Miami. (Cu rezidenți celebri care i-au inclus pe Oprah Winfrey și Andre Agassi, insula se mândrește cu cel mai bogat cod poștal din SUA, cu un venit mediu de 2,5 milioane de dolari în 2015.)
Khalid a condus în mod regulat în jurul enclavei de lux un Ferrari California din 2016 (cu un preț de bază de aproximativ 200.000 de dolari), cu numere de înmatriculare diplomatice. De asemenea, se știa că se plimba cu alte vehicule de lux, de la un Bentley la un Rolls Royce, la iahturi și avioane private.
Vezi această postare pe Instagram
Bărbatul care se prezenta ca fiind prințul Khalid bin al-Saud era de fapt o simplă persoană pe nume Anthony Gignac. Departe de a fi membru al familiei regale saudite (care are o valoare netă estimată de peste 1 trilion de dolari), Gignac s-a născut de fapt în Columbia și s-a mutat în Michigan la 6 ani, când el și fratele său au fost adoptați de o familie modestă.
Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, Gignac nu a deținut niciodată acele sute de milioane de dolari pe care predindea că le are în conturi. De asemenea, el nu deținea nici măcar apartamentele din cartierul de lux, 54 la număr, de pe Insula Fisher. De fapt, acesta închiriase doar un penthouse în acea zonă. Chiar și plăcuțele de înmatriculare diplomatice erau fost false, partenerul de afaceri al lui Gignac le achiziționase de pe eBay, potrivit CNBS.
Gignac a reușit să construiască o rețea de investitori în întreaga lume, oferindu-se să vândă bucăți din acțiunile sale false din compania Saudi Aramco. Gignac mai oferea victimelor oportunități de a investi în alte afaceri imaginare, cum ar fi o platformă pentru tranzacționarea combustibilului pentru avioane, un cazinou din Malta și o companie farmaceutică irlandeză.
Saudi Aramco a devenit în cele din urmă la bursă în decembrie 2019, la o evaluare de peste 1,8 trilioane de dolari, făcând-o cea mai valoroasă companie publică din lume.
Dacă ofertele de investiții ale lui Gignac ar fi fost legitime, partenerii săi de afaceri ar fi putut câștiga mulți bani. De fapt, Gignac le-a spus investitorilor că ar putea mări ”de cinci ori” investițiile lor inițiale odată ce compania va deveni publică.
În schimb, autoritățile federale au spus că a strâns aproape 8 milioane de dolari de la acești investitori și a folosit acești bani pentru a-și menține stilul de viață luxos și pentru a cumpăra bunuri de lux care l-a ajutat să treacă drept membru al uneia dintre cele mai bogate familii din lume.
Prezentându-se din nou drept un prinț saudit, a întâlnit un administrator de active britanic pe nume Carl Marden Williamson, care l-a ajutat pe Gignac să stabilească legături cu investitori importanți din întreaga lume.
În 2017, Gignac a luat legătura cu niște dezvoltatori imobiliari care căutau un investitor pentru a cumpăra o participație semnificativă la hotelul Fontainebleau Miami Beach.
Dar pe parcursul acestor discuții, dezvoltatorii au început să se îndoiească cu privire la identitatea presupusului prinț saudit apelând la serviciile FBI.
La arestarea sa în 2017, agenții DSS au confiscat bijuterii de la Gignac în valoare totală estimată la 450.000 de dolari, împreună cu 80.000 de dolari în numerar și diverse opere de artă, cum ar fi o fotografie cu autograf a legendei boxului Muhammad Ali.
”Întreaga vină pentru întreaga operațiune este pe mine și accept asta. Dar nu sunt un monstru”, a spus Gignac unui judecător federal la sentința sa primită în 2019.
În martie 2019, Gignac, în vârstă de 48 de ani, s-a declarat vinovat pentru acuzațiile ce i s-au adus: fals diplomat străin, furtul de identitate agravat și fraudă. Două luni mai târziu, el a fost condamnat la mai mult de 18 ani de închisoare federală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu