Povestea „măcelarului din Rostov”. Criminalul în serie care a reușit să sfideze societatea sovietică și să ucidă peste 50 de persoane

Sursă foto: Reuters / Andrei Chikatilo
Sursă foto: Reuters / Andrei Chikatilo

Andrei Chikatilo este un nume sumbru în istoria recentă a Ucrainei. Criminalul în serie a săvârșit crime odioase asupra a 52 de victime, în mare parte copii. Pentru că a fost traumatizat în propria copilărie - atunci când avea loc Marea Foamete din Ucraina, din ordinul lui Stalin - el devenise impotent de tânăr, iar „deliciul” pentru victimele tinere venea tocmai pe fondul acestor traume.

Andrei Chikatilo (născut la 16 octombrie 1936, Yablochnoye, U.R.S.S. [astăzi Ucraina] - decedat la 14 februarie 1994) a fost un criminal în serie sovietic care a ucis cel puțin 50 de persoane între 1978 și 1990. Cazul său este remarcabil nu doar datorită numărului mare de victime, ci și pentru că eforturile poliției sovietice de a emite avertismente publicului în timpul investigației lor au fost împiedicate de ideologia oficială a țării, care susținea că uciderea în serie este imposibilă într-o societate comunistă.

Chikatilo a crescut în urma marei foamete ucrainene din anii 1930, perioadă în care milioane de oameni au murit și mulți au recurs la canibalism pentru a supraviețui. În copilărie, mama sa îi spunea constant că are un frate mai mare care fusese răpit și mâncat de vecini. Această poveste, care nu poate fi verificată, pare să-l fi motivat pe Chikatilo să devină canibal în cazul mai multor victime. Chikatilo era un cititor avizat cu un interes deosebit pentru povești care descriau cum prizonierii germani erau torturați de către autoritățile sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

După terminarea serviciului militar, Chikatilo a devenit inginer telefonist în apropiere de Rostov-pe-Don, unde s-a căsătorit în 1963. În 1971, a obținut o diplomă de la Universitatea de Arte Liberale din Rostov și a devenit profesor. Cu toate acestea, a fost nevoit să-și dea demisia după ce unii părinți au reclamat agresiuni sexuale comise de Chikatilo asupra copiilor lor.

Chikatilo a început să-și comită crimele în 1978, alegându-și victime tinere pe care le întâlnea în gări și autogări din jurul Rostov-pe-Don și a altor orașe în care călătorea în diversele sale slujbe. Deoarece toate victimele prezentau mutilări caracteristice, poliția a realizat curând că un criminal în serie era activ în regiune. Cu toate acestea, Chikatilo a reușit să scape de detectare mulți ani, în parte pentru că infracțiunile sale exploatau slăbiciunile societății în declin a Uniunii Sovietice. Sărăcia îi determina pe tineri să dorească să plece de acasă către oraș, dar, deoarece adesea nu aveau prieteni sau contacte acolo și puțini bani, puteau fi ușor atrași în situații periculoase, iar disparițiile lor adesea nu erau observate.

În 1984, Chikatilo a fost arestat de un ofițer de poliție care l-a surprins molestând o fată la o stație de tren. Cu toate că geanta diplomat pe care o purta conținea un cuțit lung și alte instrumente suspecte, poliția a concluzionat că probele de sânge nu se potriveau conform testelor lor. De asemenea, nu se potrivea nici lichidul seminal detectat la una dintre scenele crimei. Chikatilo a fost ulterior acuzat de furt de materiale de la un fost angajator și condamnat la un an de închisoare, deși a fost eliberat după trei luni.

După eliberare, Chikatilo și-a reluat crimele, iar investigația ulterioară a poliției, care a inclus supravegherea non-stop a stațiilor de autobuz și de tren dintr-un district, a fost intensivă. În 1990, el a fost identificat ca principalul suspect în crime și arestat; în momentul arestării sale, purta un diplomat care conținea obiecte similare cu cele din posesia sa când a fost reținut cu șase ani în urmă. În timpul detenției, Chikatilo a recunoscut crimele, iar mai târziu a fost dus în diferite locuri ale crimelor pentru a-și demonstra metodele folosite poliției. Condamnat pentru 52 de crime și condamnat la moarte, a fost executat într-o închisoare din Moscova. "Cetățeanul X", un film de televiziune bazat pe viața lui Chikatilo, a fost difuzat în 1995.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel