Povestea misterioasă a femeilor cu cap de porc. Aveau legătură cu vrăjitoria?

foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons

Legenda femeilor cu cap de porc din Evul Mediu fascinează și astăzi.

Povestea enigmatică a femeilor cu cap de porc a stârnit curiozitate ani la rând și a fost legată, în principal, de practici de vrăjitorie. Aceste femei, care aveau o reputație controversată din start, erau adesea asociate cu superstiții și ritualuri misterioase. În multe culturi, capul de porc era considerat un simbol al puterii magice sau al protecției împotriva răului, iar aceste femei erau adesea suspectate de folosirea unor practici ocultiste. 

Ce spune legenda

Miturile despre femeile cu capete de porc par să fi început aproximativ în aceeași perioadă în Franța, Olanda și Marea Britanie, în anii 1630. Se spunea că aceste femei aveau corpuri umane în toate privințele, cu excepția faptului că aveau fețe de porc.

Fascinația pentru aceste ființe neobișnuite a durat două secole. Această anomalie a fost asociată atât cu vrăjitoria cât și cu o serie de blesteme bizare. Deși nimeni nu văzuse vreodată o femeie cu cap de porc, acest fapt nu a diminuat entuziasmul pentru credința în existența lor. Astfel, timp de 200 de ani, poveștile despre ele au circulat neîntrerupt. Cunoscut este faptul că în acea perioadă credința în vrăjitorie era extrem de răspândită, iar oamenii credeau popular că afecțiunile neobișnuite erau cauzate de vrăji malefice aruncate asupra victimelor.

Mai multe povești explicau cum a apărut fenomenul. Una dintre ele relata că o femeie însărcinată a refuzat să dea bani unui cerșetor, iar acesta a blestemat-o. Conform legendei, rezultatul a fost că bebelușul, o fată, s-a născut cu cap de porc.

Legenda veche, având rădăcini în Evul Mediu, spune că într-o altă poveste, o vrăjitoare s-a apropiat de un bărbat la scurt timp după o căsătorie aranjată. Vrăjitoarea i-a propus că ar putea să o facă pe soția lui să fie frumoasă doar pentru el, dar cu fața de porc în fața tuturor celorlalți. Alternativ, ea putea să o facă frumoasă pentru toți ceilalți, dar cu fața de porc doar pentru soțul ei.

Legenda ar putea fi inspirată de miturile populare din Evul Mediu cunoscute sub numele de „Doamna Hidoasă.” Aceste povești se concentrau în jurul ideii de femeie considerată neatractivă, dar percepută ca frumoasă de un bărbat "neînfricat", deseori de la curțile domnești. 

De aici a apărut în 1639 și povestea despre destinul tragic al Tannakin Skinker, o tânără nobilă din Olanda.

Blestemul mamei, "aruncat" cu limbă de moarte

Fața sa deformată și trăsăturile de-a dreptul respingătoare ar fi fost rezultatul unui blestem rostit de o vrăjitoare, ca răspuns la refuzul mamei sale însărcinate de a ajuta un cerșetor. Farmecele vrăjitoarei erau descrise într-un pliant astfel: „Așa cum mama este porcească, tot așa va fi și copila pe care o poartă.” Chiar și în timp ce era arsă pe rug, vrăjitoarea a refuzat să ridice blestemul.

Un ghicitor a sugerat că farmecele ar putea fi îndepărtate dacă familia ar găsi un soț pentru Tannakin. Rudele ei au oferit o zestre considerabilă pentru a atrage pretendenți, dar toți au fost îngroziți de aspectul de porc al femeii.

Familia a căutat un soț pentru fiica lor în alte țări

După ce toate opțiunile din Olanda s-au epuizat, familia a călătorit la Londra în speranța de a găsi un bărbat mai puțin pretențios. Acolo au descoperit un astfel de individ, iar în noaptea nunții, când s-a întors spre soția sa, acesta a văzut „o tânără dulce, cu o frumusețe și trăsături nemaiîntâlnite, pe care, în opinia sa, nu le-a mai văzut niciodată în întreaga sa viață.”

Apăruse, însă, o problemă. Proaspătul mire trebuia să facă o alegere: Tannakin putea fi percepută de el ca fiind tânără și frumoasă, în timp ce pentru toți ceilalți ar părea respingător de urâtă, sau invers, putea să fie monstruos de urâtă pentru el și uluitor de frumoasă pentru toți ceilalți.

Soțul a evitat să ia o decizie și a lăsat-o pe Tannakin să aleagă. Din acel moment, blestemul a fost desfăcut iar farmecele au dispărut pentru totdeauna. Astfel, Tannakin a devenit frumoasă atât pentru soțul ei, cât și pentru toți ceilalți, în orice moment al zilei sau al nopții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel