În 1995, Constantin „Ticu” Lăcătușu a intrat în istorie ca fiind primul român care a reușit să cucerească vârful Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 metri.
Everestul, situat în Munții Himalaya, la granița dintre Nepal și Tibet, a fost întotdeauna un simbol al provocării supreme pentru alpiniști și un vis al omenirii de a atinge cele mai înalte culmi ale planetei
Primul om care a ajuns pe vârful Everest a fost Edmund Hillary, un alpinist din Noua Zeelandă, însoțit de Tenzing Norgay. Aceștia au atins vârful pe 29 mai 1953, la ora 11:30 dimineața, marcând un moment istoric în alpinism, potrivit Tribuna Românească.
Provocările ascensiunii pe Everest
Everestul atrage numeroși alpiniști experimentați, având două rute principale de ascensiune: una dinspre sud-est, în Nepal, cunoscută sub numele de „ruta standard”, și cealaltă dinspre nord, în Tibet. Deși ruta standard nu este extrem de tehnică, Everestul prezintă pericole majore precum răul de altitudine, vremea capricioasă, vânturile puternice, avalanșele și cascada de gheață. Până la data redactării acestui articol, în jur de 330 de persoane și-au pierdut viața pe Everest, iar peste 200 de cadavre rămân pe munte din cauza condițiilor extrem de periculoase.
Drumul lui Ticu Lăcătușu
Născut în Piatra Neamț, Ticu Lăcătușu a fost fascinat de munți încă din copilărie, începând cu ascensiuni pe Ceahlău și continuând cu Bucegii, Apusenii și apoi cu întregul lanț carpatic. Absolvent al Facultății de Geologie din București, promoția 1986, visul său a fost mereu să cucerească cele mai înalte vârfuri montane din lume.
În anii 1990-1991, Lăcătușu a participat la prima sa expediție internațională în Caucaz, înfăptuind două premiere. În 1992, a devenit primul român care a urcat pe Broad Peak (8.051 metri), o expediție extrem de dificilă și plină de dramatism. În 1993, a cucerit vârful Elbrus (5.642 metri) din Europa, ceea ce l-a motivat să încerce Everestul. În 1994, a urcat pe un traseu în premieră mondială prin Tibet, ajungând la altitudinea de 8.100 metri.
Citește și - Constantin Lăcătușu, primul alpinist român pe Everest, mesaj după decesul lui Zsolt Torok.
Cucerirea Everestului
Pe 17 mai 1995, la ora 13:45, Lăcătușu a ajuns pe vârful Everest, declarând: „Am pășit pe acoperișul lumii pe la ora 13:45, după un chin ce mi s-a părut interminabil. Am știut tot timpul că voi reuși, deși ultimele sute de metri au fost o probă de suferință, dar și de motivație și determinare totală. Am putut admira toată lumea de sus, la propriu”.
Lăcătușu a urcat Everestul singur, fără șerpaș și cu oxigen utilizat doar pentru ultimii 200 de metri deasupra ultimei tabere (8.250 metri). În 2018, el a rememorat: „Everestul este acum visul oricărui alpinist, dar în 1995 era extrem de greu pentru un alpinist român să-și propună așa ceva. Am simțit atunci, pe vârf, la cota 8.850 m, că am îndeplinit visul multor alpiniști de acasă, că era o victorie a alpinismului românesc și a celor care m-au susținut”.
Recorduri ulterioare
Lăcătușu a devenit singurul român care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente: Elbrus (5.642 metri), Kilimanjaro (5.895 metri), Everest (8.848 metri), Aconcagua (6.961 metri), McKinley (6.190 metri), Puncak Jaya (4.884 metri) și Masivul Vinson (4.892 metri).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu