În fiecare zi, mii de povești și amintiri sunt tăiate din memoria colectivă, odată cu arborii. Deși România deține cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa, țara a pierdut 10% din acestea în ultimul secol, dintre care 4,9% doar în anii 2000-2021. Fenomenul despăduririlor este cu atât mai îngrijorător cu cât suprafața regenerată este în scădere.
Conform celor mai recente date, în 2019 s-au reîmpădurit 24.459 de hectare, mai puțin decât în 2015, atunci când suprafața reîmpădurită a fost de 28.750 de hectare. Mai mult decât atât, în prezent, doar 29% din suprafața României este acoperită de păduri, sub media europeană estimată la 38%.
Astfel, ING Bank și Fundația Conservation Carpathia continuă un parteneriat început anul trecut și au lansat o campanie de strângere de donații cu scopul de a contribui la reconstrucția ecologică din zone tăiate în Munții Făgăraș.
Fondurile obținute în urma campaniei vor fi folosite la recrearea de ecosisteme naturale mai rezistente la impactul schimbărilor climatice. Cu ajutorul donatorilor, se vor planta toate speciile specifice zonei - molid, brad, fag, paltin, anin și scoruș, prietenoase atât cu comunitățile locale, cât și cu mediul.
Schimbarea nu o să cadă din ceruri, ci se va face în fiecare și se va da apoi tuturor. Persoanele care doresc să se implice pot dona direct din aplicația Home’Bank (în cazul cliențillor ING) sau prin transfer bancar către Fundația Conservation Carpathia, IBAN: RO16RNCB0061114278450048.
⦁ Cu 10 lei sunt încolțite 100 de semințe de brad;
⦁ 25 lei asigură îngrijirea a 10 semințe de fag, arin și scoruș, plantate în pepiniera proprie, timp de o lună;
⦁ Cu 50 de lei sunt nivelați 10 de metri pătrați de teren afectat de eroziune;
⦁ Cu 100 de lei sunt transportați puieții sus pe munte;
⦁ Iar la 150 de lei este asigurată plata unui muncitor pentru o zi de plantare la altitudine înaltă;
⦁ Orice sumă: banii sunt folosiți pentru nivelarea, însămânțarea, replantarea și îngrijirea pădurii.
Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia, a transmis un puternic semnal de alarmă. „Schimbările climatice sunt o realitate pe care o trăim cu toții astăzi și pe care o vor trăi mult mai intens copiii noștri dacă nu depunem eforturi pentru a încetini acest ritm. Restaurarea ecosistemelor naturale prin împăduriri cu puieți de arbori din speciile care au existat și au evoluat natural acolo de mii de ani produce o schimbare benefică atât pentru noi oamenii, cei care am crezut în mod eronat că suntem mai buni ingineri decât natura cât și pentru natura însăși. Trebuie să înțelegem și să respectăm complexitatea extraordinară, interdependența sistemelor naturale și perfecțiunea acestora măcar acum, cât nu e prea târziu. Refacerea ecologică a zonelor afectate de tăierile la ras este unul dintre pilonii Fundației Conservation Carpathia, iar procesul este unul complex, se desfășoară pe parcursul mai multor ani și necesită extrem de multe resurse. Numai în această primăvară, Conservation Carpathia a replantat peste 110 hectare cu 435.250 de puieți de molid, brad, fag și anin, în Munții Făgăraș, un record pentru echipa noastră”, a spus Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia.
De asemenea, Alexandra Maier, Sustainability Manager, ING Bank România, a făcut următoarele precizări: „Abordarea noastră ca bancă pentru sustenabilitate presupune să derulăm în primul rând inițiativele prin care avem cel mai mare impact ca instituție financiară. Acestea sunt completate de parteneriate pe termen lung în care urmăm aceeași abordare: unde putem să limităm considerabil efectele schimbărilor climatice sau ale intervenției abuzive asupra mediului prin susținerea noastră? Astfel, ne bucurăm să continuăm parteneriatul pentru protejarea pădurilor din Făgăraș alături de Fundația Conservation Carpathia, care creează cu adevărat o zonă protejată, cu natură sălbatică, cea mai extinsă din Europa. Stă în puterea noastră să fim alături pentru Parcul Național Făgăraș, atât prin contribuția băncii, cât și prin implicarea clienților noștri, care se alătură de fiecare dată cauzelor, indiferent dacă sunt de mediu sau sociale, prin donații în Home’Bank.”
Ai aflat ce poți face cu 10 lei, află și mai multe detalii despre campanie aici: https://ing.ro/lp/parculnationalfagaras?utm_source=ing.ro&utm_medium=articol
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News