Povestea românului care vânează furtuni. Imagini impresionante - VIDEO

A trăi o furtună violentă pe ocean este o experiență greu de descris în cuvinte. Fiecare secundă devine mai intensă în fața valurilor de 15-20 de metri care lovesc cu putere.

Adrian Matei este un român care știe cum este viața unui vânător de furtuni. La 30 de ani, tânărul este angrenat într-un program doctoral la University College London. A plecat din România, iar acum face măsurători în timpul furtunilor. Adrian Matei a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre aventura vieții lui: furtuna pe ocean.

(w670)

"Sunt angrenat într-un program doctoral la University College London. Am aplicat la acest proiect, am fost acceptat. Sunt de doi ani aici la doctorat. Mai am un an și jumătate și sper să termin în timp pentru că avem finanțare fixă", ne-a povestit Adrian Matei.

15 oameni de știință implicați în proiect

"În România am absolvit Facultatea de Fizică, la Universitatea de Vest din Timișoara. După aceea, am mers în Franța unde am făcut al doilea an de master la Universite Joseph Fourier pe parte de fizică a atmosferei. Acum studiez interacțiunea dintre atmosferă și ocean. Proiectul acesta, care este o colaborare americano-britanică, include în jur de 15 oameni de știință printre care mă aflu și eu", ne-a mai spus Adrian Matei.

(w670)

"Am fost șase săptămâni pe ocean. Noi doream să facem măsurători ai diferiților parametri cum ar fi: fluxul de dioxid de carbon, particule marine generate care ajută la formarea norilor. Am măsurat valurile, am măsurat bulele din ocean. Pentru acest lucru, noi trebuia să vânăm furtuni. Ne uitam la prognoza meteo și unde era furtuna mai intensă, acolo mergeam și făceam măsurătorile. Lansam instrumentele pe ocean, le lăsam în jur de 30 de ore, apoi le colectam și iarăși repetam procesul", a adăugat tânărul.

Imagine de coșmar

Au fost și clipe de cumpănă, clipe pe care mulți nici măcar nu și le pot imagina. Adrian Matei ne-a făcut să vizualizăm o furtună pe ocean, iar imaginea creată cu puterea minții arată cel puțin înfricoșător.

(w670)

"A cincea furtună a fost una violentă, adică de intensitatea unui uragan, cu vânt de peste 100 km/h și valuri de 15-20 de metri. Imaginați-vă un val cât un bloc de 5-6 etaje care vine spre dumneavoastră. A fost o furtună înfricoșătoare. Ne povestea un coleg britanic - care are multă experiență pe vas - că la un moment dat, în timpul unei furtuni puternice, s-au oprit motoarele pe vas. Nu este tocmai bine pentru că nu mai poți să virezi împotriva valurilor. Practic ești o jucărie pentru valuri. În noaptea dinaintea furtunii mă gândeam ce facem dacă se opresc motoarele, dacă se ia curentul electric, dar am trecut cu bine. Aș mai repeta experiența. Pe moment poate că am zis că vreau să ajung pe uscat, dar acum chiar aș mai repeta experiența. A fost ceva deosebit. La vreo câteva zile distanță, acea furtună a lovit Europa", ne-a povestit Adrian Matei.

Sursa foto Facebook.

 

Dacă nu puteți vedea clipul, vă invităm să dați click AICI.

 
Furtună pe ocean. Sursa: Adrian Matei

Furtună pe ocean. Sursa: Adrian Matei

Posted by DCnews on 29 Octombrie 2015

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel