EXCLUSIV  Povestea teribilă a combinatului chimic din Giurgiu, ”dăruit” de ruși. A ucis nu doar trandafirii din Ruse, dar și oamenii. ”E clor, nu e ceață”

imagine cu rol ilustrativ, sursă pexels
imagine cu rol ilustrativ, sursă pexels

Combinatul chimic din Giurgiu ar fi fost poziționat strategic ca să moară... ai lor. 

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre schimburile economice din comunism, ce depășeau logica pieței. În emisiunea ”Nod în Papură”, Alfred Bulai a spus: ”Combinatul chimic de la Giurgiu fusese combinat în anii `50 în Rusia, l-au demontat și ni l-au dat nouă. Erai obligat la schimburile astea. Combinatul făcea clor”. 

”Știi de ce l-au pus acolo? Ca să vezi dimensiunea politică” a continuat Alfred Bulai, în dialog cu jurnalistul Val Vâlcu: ”Era foarte poluat, de aia îl și schimbaseră. Îl puseseră de așa natură, încât 90% din clorul pe care-l emana - atenție, așa era sistemul, se regla prin supape- ajungea la Ruse, datorită curentului. Au avut morți”. 

Val Vâlcu a dat un exemplu în oglindă: ”La fel e la Galați, au pus combinatul siderurgic spre Brăila, nu știu dacă au vrut sau a fost întâmplător, dar vântul bate dinspre Galați spre Băila”. 

”Asta e la noi, dar aici (la Giurgiu n.r.) era clar o mică golăneală pentru prietenii lor, bulgarii” a spus sociologul. Alfred Bulai a amintit că ”a fost o problemă mare de tot, au avut procese multe cu noi, aveau plantații de trandafiri și de legume. S-a terminat cu orice trandafir... Și au avut morți, cu intoxicații!”. Sociologul a povestit și o experiență personală: ”Când mă duceam în stagiu la Giurgiu, era ceață. Am zis că e cam deseori ceață, foarte multe ceață. Și mi-a spus unul: e clor, nu e ceață!”.

Citește și: EXCLUSIV  Povestea celor 2000 de Oltcit-uri fabricate pentru Canada. Bulai: O știu pentru că știu pe cineva care a cumpărat. Furaseră tot

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel