Povestea tristă a celei mai tinere persoane diagnosticate vreodată cu Alzheimer. Are doar 19 ani, iar cazul este un mister nerezolvat de medici

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cea mai tânără persoană diagnosticată vreodată cu Alzheimer are doar 19 ani.

În 2023, neurologii de la o clinică din China au diagnosticat un tânăr de 19 ani cu ceea ce ei credeau a fi boala Alzheimer, acesta devenind cea mai tânără persoană diagnosticată vreodată cu această boală din lume. Tânărul a început să se confrunte cu declinul memoriei în jurul vârstei de 17 ani, iar pierderile cognitive s-au agravat din ce în ce mai mult de-a lungul anilor.

Imagistica creierului pacientului a arătat o contracție a hipocampului, care este implicat în memorie, iar lichidul său cefalorahidian a sugerat markeri comuni ai acestei forme de demență, scrie Science Alert.

Boala Alzheimer este adesea considerată o boală a persoanelor în vârstă și, totuși, cazurile cu debut precoce, care includ pacienți cu vârsta sub 65 de ani, reprezintă până la 10% din toate diagnosticele. Potrivit oamenilor de știință, aproape toți pacienții cu vârsta sub 30 de ani pot avea boala Alzheimer explicată prin mutații genice patologice, plasându-i în categoria bolii Alzheimer familiale (FAD). Cu cât o persoană este mai tânără când primește un diagnostic, cu atât este mai probabil să fie din cauza unei gene defectuoase pe care a moștenit-o.

Cazul este un mister



Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Capitală din Beijing nu au putut găsi nici una dintre mutațiile obișnuite responsabile pentru debutul precoce a pierderii memoriei și nici gene suspecte atunci când au efectuat o căutare la nivelul întregului genom. Înainte de acest pacient din China, cel mai tânăr pacient cu Alzheimer avea 21 de ani.

Cazuri precum cel din China reprezintă un mister. Niciunul din familia tânărului de 19 ani nu a avut antecedente de Alzheimer sau demență, ceea ce face dificilă clasificarea drept FAD. În plus, tânărul nu avea alte boli, infecții sau traumatisme craniene care să-i explice declinul cognitiv brusc.

Cu doi ani înainte de a fi trimis la clinică, tânărul a început să se chinuie să se concentreze la cursuri. De asemenea, citirea a devenit dificilă, iar memoria sa pe termen scurt a scăzut. Adesea, nu-și putea aminti evenimentele care aveau loc cu o zi înainte și își pierdea mereu lucrurile. În cele din urmă, declinul cognitiv a devenit atât de grav, încât tânărul nu a reușit să termine liceul, deși mai putea trăi independent.

La un an după ce a fost îndrumat la clinica de memorie, el a prezentat pierderi în amintirea imediată, amintirea cu întârziere scurtă după trei minute și amintirea cu întârziere lungă după 30 de minute.

Pacientul de 19 ani va fi urmărit pe termen lung de către medici



Scorul de memorie la scară completă al pacientului a fost cu 82% mai mic decât cel al colegilor de vârsta lui, în timp ce scorul său de memorie imediată a fost cu 87% mai mic.

Urmărirea pe termen lung este necesară pentru a susține diagnosticul tânărului, dar echipa sa medicală a spus la momentul respectiv că pacientul „ne altera înțelegerea despre vârsta tipică de debut a bolii Alzheimer”.

„Pacientul a avut boala Alzheimer cu debut foarte precoce, fără mutații patogene clare”, au scris neurologul Jianping Jia și colegii săi în studiul lor, „ceea ce sugerează că patogeneza sa trebuie încă explorată”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel