Povestea unei biserici din România unică în lume, dar care stă să se prăbușească. Ce se află în zidurile acesteia / foto în articol

Foto: Paul Pătrățanu
Foto: Paul Pătrățanu

O biserică de o frumusețe rară, probabil unică în lume, stă să se prăbușească și o dată cu ea și moștenirea iconografică de pe zidurile sale.

În apropiere de Craiova, în comuna Goiești, se află ruina unui lăcaș de cult misterios, probabil unic în lume prin faptul că în zidurile sale sunt încastrate mai multe cruci de lemn de dimensiuni considerabile.

Biserica se află în partea de sud-vest a satului Gruița, care în anul 2012 mai avea doar doi locuitori. În trecut, localitatea purta numele de Crucile, motiv pentru care și lăcașul de cult este mai mult cunoscut în prezent sub denumirea de „Biserica Crucile“.

Aceasta a intrat într-un proces de degradare în primele decenii ale secolului trecut, după care procesul s-a agravat o dată cu cel de-al doilea Război Mondial. Biserica a fost pentru ultima dată reparată în anul 1957, iar într-un raport din anul 1967, starea sa este descrisă ca având neapărată nevoie de consolidări.

Comparativ cu situația din prezent, la jumătatea secolului al XX-lea, biserica încă mai deservea un număr de 40 de familii.

Povestea crucilor încastrate în zidurile Bisericii Crucile

Paul Pătrățanu, un cunoscut geograf care călătorește prin România și surprinde imagini deosebit de frumoase, a vizitat de curând lăcașul de cult din inima Olteniei și a prezentat, într-o postare pe Facebook, povestea din spatele bisericii și a crucilor de lemn încastrate în zidurile acesteia. 

„Unul dintre obiectivele de lângă Craiova la care îmi doream foarte mult să ajung, pentru că nu știu cât timp va mai rezista în picioare, este biserica părăsită din fostul sat Crucile, comuna Goiești. O biserică unică în țară și probabil în lume, prin faptul că are încastrate în ziduri (inclusiv în catapeteasmă) mai multe cruci de lemn sculptate cu diverse modele și inscripții. Din păcate, biserica se află în risc ridicat de prăbușire, nemaiavând acoperiș, iar pridvorul, turla de peste pronaos și cupola turlei principale sunt dărâmate“, a scris Paul Pătrățanu.

„Biserica are hramul „Înălțarea Domnului” și se spune că a fost construită de ciobanul Radu pe moșia boierului Andrei Bălăcescu în anul 1753, în urma unui vis avut aici în care i s-a poruncit să construiască o biserică. Cum pe acel loc se aflau câțiva stejari, din trunchiurile lor au fost cioplite cinci cruci. Cea mai mare, care se afla în interiorul bisericii, este acum recondiționată și amplasată afară, în fața bisericii, două sunt încastrate în catapeteasmă, iar două erau încastrate în zidul ce separa pronaosul de naos, astăzi fiind vizibile golurile din perete și câteva fragmente din ele.

Denumirea satului „Crucile”, așa cum apare și pe hărțile vechi, a fost dată, cel mai probabil, tocmai de la această particularitate a bisericii. Nu se știe exact când a fost părăsit satul, și biserica odată cu el, probabil în a doua jumătate a secolului XX, când acesta a rămas departe de principalele drumuri, izolat între dealuri. Astăzi, din tot satul mai există doar o gospodărie izolată și probabil nelocuită, o fermă mai recentă, și biserica părăsită.

Biserica are o arhitectură deosebită, fiind zidită din cărămidă, dar și o pictură superbă, de mare valoarea, care s-a păstrat destul de bine având în vedere condițiile actuale ale bisericii. Biserica a beneficiat la un moment dat de anumite lucrări de consolidare pentru a nu se prăbuși, fiind încinsă pe exterior cu două centuri de fier și având anumite bare metalice de susținere la interior, dar care s-au îndoit și ele sub greutatea bucăților de acoperit și zidărie ce s-au prăbușit.

Biserica este și monument istoric de categoria B, însă nu cunosc să existe planuri reale de restaurare sau măcar de punere în siguranță a monumentului pentru a nu se prăbuși complet, ceea ce ar fi o mare pierdere pentru istoria și cultura noastră. Poate totuși, în al unsprezecelea ceas, se va găsi cineva care să o poată salva, și, chiar dacă nu se va mai putea restaura complet, măcar să fie conservată în această stare“, a mai precizat, pe Facebook, Paul Pătrățanu.

Foto: Paul Pătrățanu

Foto: Paul Pătrățanu

Foto: Paul Pătrățanu

Foto: Paul Pătrățanu

Foto: Paul Pătrățanu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel