Poveștile femeilor care au ajuns în spațiu

femei in spatiu
femei in spatiu

În 1963 a fost trimis în spațiu primul astronaut de sex feminin. Valentina Tereshkova, în vârstă de 26 de ani, a fost selectată din 400 de candidate datorită experienței sale în parașutism.

Valentina Tereshkova a petrecut în spațiu, la bordul navetei Vostok 6, 71 de ore, mai mult timp decât toți astronauții americani de până atunci, la un loc. A orbitat în jurul Pământului de 48 de ori.

Tereshkova a început să lucreze la 18 ani într-o fabrică de textile. La 22 de ani a facut primul salt cu parașuta, iar de atunci a devenit pasionată de acest sport.

Naveta în care s-a aflat Tereshkova era condusă de un sistem automat de control, aceasta nepreluând niciodată controlul manual.După zborul său istoric, Tereshkova a fost onorată cu distincțiile "Ordinul Lenin" și cea de erou al Uniunii Sovietice.

Prima femeie-astronaut din SUA care a ajuns în spațiu a fost Sally Ride, medicul de pe naveta spațială Challenger STS-7. Sally a aplicat la oferta de a pleca in spatiu... dintr-un ziar. A intrat in competitie cu 8.900 de persoane si a castigat! Astfel, pe 18 iunie 1983 și-a început călătoria pe naveta Challenger. A petrecut în spațiu aproximativ șase zile, ajungând înapoi pe Pământ pe 24 iunie. Sally Ride este a treia femeie din lume care a ajuns în spațiu, după cele două rusoaice: Valentina Tereshkova (iunie 1963) si Svetlana Savitskaya (august 1982).

În iulie 1984, rusoaica Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie care a mers în spațiu, într-o misiune cu naveta Soyuz T-12. A mers in spatiu 3,58 ore.Cu doi ani înainte, Savitskaya a fost a doua femeie din lume care a ajuns în spațiu, la 21 ani după Valentina Tereshkova.

La numai câteva luni, în august 1984, Kathryn Sullivan devine prima femeie din SUA care merge în spațiu.

Prima femeie care repara un satelit și prima mama care ajunge în spațiu (august 1984) a fost Anna Fischer, soția astronautului William Fischer. Dezastru imediat după lansare. Pe 28 ianuarie 1986, Christa McAuliffe, prima femeie-profesor in spațiu, s-a aflat la bordul navetei Challeger, care s-a dezintegrat la numai 73 de secunde după lansare.Toți cei șapte membri ai echipajului navetei au murit pe loc. Evenimentul tragic a fost urmărit la TV de oameni din întreaga lume.

În 1992, Mae Jamison devine prima femeie afro-americană care ajunge în spațiu.

Tot în 1992, în luna mai, Kathy Thornton a mers 21 de ore în spațiu, stabilind la acea vreme un record mondial. Abia în februarie 2007, o americancă de origine indiană, Sunita Williams, a reușit să doboare recordul acesteia, mergând 29 de ore și 17 minute în spațiu. De asemenea, Sunita a călătorit fără întrerupere 195 de zile, cea mai lungă călătorie în spațiu, stabilind un nou record.

În 1995, Eileen Colllins devine prima femeie care a pilotat o misiune spațială. Patru ani mai tarziu, iulie 1999, devine prima femeie la comanda unei misiuni spațiale.

În 2005, revine la comanda navetei Discovery, pentru prima dată după dezastrul navetei Columbia.

Naveta Columbia s-a dezintegrat la intrarea în atmosfera Pământului, în anul 2003. Toți membrii echipajului, dintre care și Kalpana Chawla ,o femeie-astronaut de origine indiană, și Lauren Clark, au murit.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel