Poziția Australiei față de Taiwan este ”clară”: ”Nu va accepta nicio modificare unilaterală a status quo-ului”, a spus premierul Albanese

Premierul australian, Anthony Albanese
Premierul australian, Anthony Albanese

”Nu dorim să vedem nicio schimbare unilaterală a status quo-ului și vom continua să lucrăm cu partenerii pentru a promova pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a declarat miercuri premierul Australiei,  Anthony Albanese.

Australia va continua să lucreze cu aliații săi pentru a promova stabilitatea în regiune, ca urmare a tensiunilor tot mai mari dintre Beijing și Washington, a declarat premierul Anthony Albanese.

Declarațiile vin după ce Nancy Pelosi, a aterizat în Taiwan, în ciuda faptului că China a spus că vizita ar fi o amenințare la adresa păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan.

Albanese a spus că poziția Australiei cu privire la Taiwan și China nu s-a schimbat. ”Nu vrem să vedem nicio schimbare unilaterală a status quo-ului”, a spus el reporterilor din Canberra. ”Vom continua să lucrăm cu parteneri pentru a promova pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a mai adăugat premierul Australiei, potrivit The New Daily.

Vizita lui Pelosi a crescut tensiunea dintre China și Statele Unite, deoarece China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și consideră că vizitele oficialilor guvernamentali străini sunt o recunoaștere a suveranității insulei de către aceștia.

Administrația Biden și Pelosi spun că Statele Unite rămân angajate în așa-numita politică a unei singure Chine, care recunoaște Beijingul, dar permite relații informale și legături de apărare cu Taipei.

Citește și:

China are dreptul să ia măsuri pentru a-şi proteja 'suveranitatea', consideră Moscova

'Partea chineză are dreptul să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea sa teritorială privind problema Taiwanului', subliniază Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează New Daily.

MAE rus a calificat vizita înaltului responsabil american în Taiwan drept 'provocare evidentă' vizând descurajarea Chinei. Armata chineză a declarat că 'va lansa o serie de acţiuni militare ţintite ca răspuns' la această vizită.

'Cerem Washingtonului să se abţină de la acţiuni care subminează stabilitatea regională şi securitatea internaţională şi să recunoască noua realitate geopolitică în care nu mai este loc pentru hegemonia americană', susţine MAE rus.

 

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat la rândul său:'Washingtonul aduce destabilizare în lume. Niciun conflict rezolvat în cursul ultimelor decenii, ci doar multe conflicte provocate'. Confruntată cu sancţiuni economice grele în urma intervenţiei sale militare în Ucraina, Rusia a căutat să se apropie de China.

 

Ofensiva rusă în Ucraina a amplificat temerea că Beijingul ar putea să-şi pună în aplicare ameninţările sale de a anexa Taiwanul. Deși nu au existat anunțuri oficiale, mai multe instituții media taiwaneze au raportat luni seara, citând surse anonime, că Pelosi va sosi în Taiwan, marți.

Beijingul s-a împotrivit deciziei lui Pelosi de a vizita insula autonomă, despre care pretinde că este parte din China, spunând că Statele Unite vor „plăti prețul pentru subminarea suveranității și a interesului de securitate al Chinei”.

Observând furia Beijingului față de vizita care se presupune că este iminentă, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a acuzat SUA că subminează securitatea globală.

„Washingtonul aduce destabilizare lumii. Nu are un singur conflict soluționat în ultimele decenii, ci multe provocate”, a spus ea într-o postare Telegram de marți.

Amenințările cu represalii în urma unei vizite a lui Pelosi au generat îngrijorări cu privire la o agravare a crizei pe fondul tensiunii continue dintre SUA și China.

Beijingul consideră vizitele oficialilor americani în Taiwan ca fiind un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra

În timpul unui apel telefonic de joia trecută, președintele chinez Xi Jinping și-a avertizat omologul american, Joe Biden, că Washingtonul ar trebui să respecte principiul unei singure Chine și „cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Biden i-a spus lui Xi că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel