Educația pentru sănătate, care cuprinde și educația sexuală, reprezintă încă o controversă în societatea românească și asta se datorează și ideologizării ei prin anumite chestiuni ce țin de orientarea sexuală și schimbarea genului. Despre acest subiect a vorbit Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Vasile Bănescu s-a pronunțat în favoarea orelor de educație pentru sănătate în școlile din România, dar a făcut câteva precizări importante:
„Nimeni normal la cap nu are ceva împotriva discuțiilor despre procreare, despre metode contraceptive - care astăzi sunt inevitabile, deși Biserica nu vorbește despre acest lucru, pentru că ar însemna o imixtiune în viața intimă a persoanei umane - prin care tinerii să se lămurească în legătură cu posibile neclarități, care în prezent sunt din ce în ce mai puține în materie de sex
O educație sexuală de tip sanitar, menită să îi ocrotească pe tineri de derapaje periculoase, de situații dureroase prin care ar putea să treacă din neștiință, sunt binevenite“, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
„Marea problemă care apare, dar care nu e discutată onest, e că educația sexuală despre care vorbesc foarte multe ONG-uri, nu generalizez, este o educație sexuală ideologizată, care are ca sursă documentul Organizației Mondiale a Sănătății, prezent în spațiul virtual, în care se vorbește despre educație sexuală de la 0 la 4 ani, de la 4 ani la 8 ani, de la 8 la 12 și apoi până la 18 ani. Aș putea pune întrebarea: Câtă filosofie din zona speculației și reflecției pe teme sexuale trebuie să îngurgitezi ca să te ferești de lucruri care să-ți pericliteze adolescența?
E nevoie să educăm sexual pe sugari? E nevoie să educăm sexual pe copiii din grădiniță? Nu cumva e vorba de recomandarea homosexualității ca ceva absolut normal, spre care ești invitat? Scrie negru pe alb acest lucru! Nu cumva e vorba despre practici sexuale la care, în mod firesc, un om normal nu aderă, sau le face doar în intimitatea lui?
A aduce în discursul public, la catedră, aceste lucruri, care sunt absolut disproporționale cu realitatea, a vorbi despre lucruri care, în mod firesc, nici nu apar în viața unui tânăr, înseamnă ideologizare, adică familiarizarea copilului cu lucruri care nu țin de sexualitatea firească. Sigur că vor sări ca arși cei care aud cuvântul firesc. Firesc este să întemeiem o familie. Nu-i obligatorie nici familia, pentru că există persoane care optează pentru celibat, dar nu trebuie să existe o denigrare a familiei.
Or, această educație sexuală ideologizată e o educație sexuală care în țări precum Canada sau Germania, unde este obligatorie în formula aceasta, este o educație la care dacă nu participi ești amendat. Biserica nu are nimic împotriva orelor de educație sexuală firească, care presupun informații necesare începerii unei vieți de cuplu și atât! Biserica nu poate accepta prezentarea ca firesc a unor lucruri nefirești“, a concluzionat, la emisiunea De Ce Citim, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Știință vs. Religie în crearea Universului. Vasile Bănescu: Nu există contradicții smintitoare!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News