Bogdan Chirieac a făcut o scurtă analiză pornind de la declarația președintelui României legată de tensiunile dintre SUA și Iran.
Klaus Iohannis a avut, marți, o primă reacție la tensiunile dintre SUA și Iran, după uciderea generalului Qassem Soleimani. Șeful statului a făcut apel la calm. „E singurul lucru de făcut în acest moment", a spus, marți seară, analistul politic Bogdan Chirieac într-o intervenție telefonică la Antena 3. „România nu are altă șansă decât să meargă până la capăt alături de Statele Unite", a mai spus Bogdan Chirieac, adăugând ulterior: „Emmanuel Macron s-a consultat primul cu Vladimir Putin, după ce a fost eliminat Soleimani. România trebuie să rămână alături de Statele Unite. Ce face Washington... o să facem și noi. O să spuneți că Washington are poziții diferite în momentul acesta. Democrații sunt profund nemulțumiți, iar republicanii sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat. Pentru noi, poziția oficială este poziția Administrației și, în cazul Bucureștiului, este cea exprimată de Ambasada Statelor Unite la București. Orice altă poziție nu e de luat în seamă."
Ulterior, întrebat despre finalitatea conflictului, în contextul în care există cel puțin 13 scenarii de răzbunare după ce generalul Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid al forțelor americane, analistul a răspuns astfel: „Numai Dumnezeu știe cum se va finaliza acest conflict. Deocamdată, sunt semne îngrijorătoare. Nu doar semne, ci și realități palpabile: a crescut prețul petrolului, al aurului, ca valoare de refugiu, pe bursele internaționale prețurile la acțiuni au scăzut. Sunt chestiuni ce ar putea prefigura o criză economică. Deja avem lucruri palpabile. În planul securității, să vedem dacă Iranul va merge până la capăt. Administrația Trump a făcut cunoscut faptul că, în cazul în care se va produce un atentat sau o ripostă, 52 de ținte din Iran vor fi imediat eliminate."
De asemenea, întrebat și despre consultările cu Vladimir Putin, a spus: „Mă tot gândesc la fraza rostită de Emmanuel Macron, și anume: NATO e în moarte cerebrală. A făcut istorie acea frază. Ce putem spune? Rusia este un aliat de conjunctură al Iranului. A tot sprijinit Iran în această perioadă, dar, în mod real, nu sunt chiar parteneri dintr-o mie de motive. Pentru noi, ca stat UE, NATO, ca stat aflat în frontiera de Est a Europei, chiar dacă nu avem graniță direct cu Rusia, lucrul acesta cred că ar trebui să ne facă să fim foarte puțin vocali și în relația cu Europa. Nu că am fi vocali. Dar, pe de altă parte, ce o să facem dacă America trage stânga și Europa dreapta? Revenim la prima parte: am hotărât că mergem cu America, cu America până la capăt. Dar simțim că America face o eroare, cum s-a mai întâmplat în istoria recentă? Simțim, dar tot cu America mergem", a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu