Optsprezece deputati si doi senatori au parasit pana acum, in numai sase luni, Partidul Poporului Dan Diaconescu. In acest ritm, in curand, praful si pulberea se vor alege din aceasta formatiune politica. Chiar asa, nu cumva aceste plecari erau dinainte programate, iar pentru Dan Diaconescu pierderea a fost asumata? In ce directii se indreapta fugarii? Exista o miza a colectorilor de parlamentari PP-DD? Care este strategia de aparare a lui Diaconescu? Exista ea?
Cei mai multi dintre cei douazeci de parlamentari s-au deplasat, in mod straniu, nu catre partidele mari din USL, PSD si PNL, ci catre cele mici. Colectorii au fost UNPR si PC. Straniu. Aceasta competitie a partidelor mici, afiliate PSD si respectiv PNL, in aparenta cel putin, este pe cat de ciudata, pe atat de atipica.
Prima intrebare la care se cuvine sa incercam un raspuns este: de ce alianta USL, care dispune de un scor istoric in Parlament, de 70 la suta dintre mandate, este tentata sa dizloce parlamentari din ambele partide eligibile ale opozitiei? Adica din intreaga opozitie minus UDMR. Chiar daca azi ne ocupam de PP-DD, situatia va fi in curand la fel de dramatica si in ceea ce priveste PDL. Din care isi va trage halci nu numai USL, ci si Traian Basescu prin partidul pe care se cazneste sa-l puna in circulatie. Raspunsul la intrebarea de mai sus este ca in interiorul USL gandul despartirii creeaza adevarate spaime. Cu gandul la ce s-ar intampla daca s-ar desparti, ambele tabere, respectiv PSD+UNPR si PNL+PC, incearca sa captureze parlamentari. Si nu numai. In plan local, se petrece, mai putin vizibil, dar mai accentuat chiar, acelasi fenomen. In eventualitatea unui divort conteaza extrem de mult repozitionarea in Parlament a celor doua principale forte politice. Chiar daca PNL +PC vor intra in opozitie, este esential cat de puternice vor fi.
Dar acest tip de rationament nu da un raspuns satisfacator unei alte intrebari, cat se poate de logice: oare de ce, daca asa stau lucrurile, principalii colectorii de parlamentari nu sunt in mod direct PSD si PNL? Oare singurul motiv sa fie dorinta de a-si masca planurile de viitor? Eu cred ca nu.
In realitate exista inca doua partide care, in umbra PSD si PNL, isi fac planuri de viitor. UNPR gata oricand sa joace de partea celui mai puternic, a celui aflat la putere, si PC care si el a trecut, si nu o singura data, dintr-o barca in alta. Fiecare dintre cele doua formatiuni stie ca s-ar putea sa vina momentul cand noua majoritate s-ar putea sa depinda de ele. Si actioneza in forta pentru a-si consolida baza de negociere.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu