Parodontoză, risc crescut de moarte dacă faci Covid-19. 8 din 10 români suferă de această boală

Parodontoză, risc crescut de moarte dacă faci Covid-19. 8 din 10 români suferă de această boală
Parodontoză, risc crescut de moarte dacă faci Covid-19. 8 din 10 români suferă de această boală

Parodontita, (popular “parodontoză”), o infecție care afectează gingiile și care poate ajunge să genereze pierderea dinților, are implicații grave în cazul în care persoana care suferă de această problemă face Covid-19, crescând șansele ca maladia să fie gravă sau să ducă la deces.

Acest lucru a fost concluzionat de cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea McGill din Montreal și Universitatea din Qatar al căror studiu a fost publicat luni în Journal of Clinical Periodontology.

„Rezultatul acestei cercetări a arătat că parodontita este semnificativ asociată cu severitatea afectării Covid-19 și cu dezvoltarea complicațiilor sale; de aceea, pacienții cu patologie parodontală ar trebui să se consulte cu medicul dentist pentru a obține diagnosticul și tratamentul adecvat și, astfel, să reducă riscul de complicații dacă sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2 ", potrivit prof. Mariano Sanz, unul dintre coordonatori al studiului și codirector al Grupului de cercetare ETEP (Etiologie și terapie a bolilor parodontale) al Universității Complutense din Madrid.

„Bolile parodontale și, în principal, parodontita”, subliniază profesorul Sanz, ”au demonstrat că acționează ca un factor complementar în creșterea infecțiozității și severității bolii Covid-19, ceea ce evidențiază încă o dată necesitatea de a pune în aplicare măsuri preventive și terapii pentru a reduce povara globală a parodontitei”.

Rezultatele acestui studiu statistic efectuat cu datele a 568 de persoane au arătat că pacienții cu parodontită sunt de aproape nouă ori mai predispuși să moară și de patru ori mai probabil să aibă nevoie de ventilație asistată dacă sunt infectați cu Covid-19.

Acest lucru, potrivit liderilor studiului, înseamnă că pacienții cu parodontită au o probabilitate mai mare de a dezvolta un răspuns imun și inflamator aberant, așa-numita „furtună de citokine” responsabilă de deteriorarea rapidă a multor pacienți cu Covid-19.

Boala parodontală sau parodontoza, așa cum este ea cunoscută popular, este unul dintre motivele principale pentru care românii ajung în cabinetul stomatologic. Din păcate, cei mai mulți cer tratament atunci când este prea târziu. O arată cifrele: 8 din 10 români suferă de această boală. Tratamentul este foarte complex și destul de costisitor, însă dacă se intervine la timp, boala parodontală poate fi ținută sub control.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel