Partidul Popular European (PPE), grupul paneuropean de centru-dreapta din Parlamentul European, o va sprijini președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în încercarea ei de a candida pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea organului executiv al UE, a declarat Manfred Weber, șeful a grupului, potrivit Reuters.
Von der Leyen i-a mulțumit lui Weber pentru sprijin și a spus că, dacă va câștiga un al doilea mandat, una dintre prioritățile sale cheie ar fi apărarea democrațiilor europene. „Aceasta este sarcina pe care o aștept cu nerăbdare”, a spus ea la o conferință de presă comună cu Weber.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a câștigat luni sprijinul partidului său de centru-dreapta german pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene.
„Suntem mândri că o avem pe Ursula von der Leyen ca unică candidată propusă. Luni a fost prezentată de CDU în Germania și există alte două partide care susțin candidatura lui von der Leyen, și anume Platforma Civică, partidul lui Donald Tusk din Polonia și partidul Noua Democrație, al lui Kyriakos Mitsotakis în Grecia”, a spus el.
„Tocmai am avut o discuție intensă cu Ursula von der Leyen în cadrul grupului PPE și pot anunța că grupul o susține pe von der Leyen ca principal candidat”, a conchis Weber.
Priministrul belgian, Alexander De Croo, a făcut un pas important în direcția stimulării competitivității industriale a Europei, invitând-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o întâlnire în Antwerp, desfășurată marți (19 februarie). În centrul acestei inițiative se află discuțiile despre viitorul industriei chimice din UE.
Întâlnirea, care a avut loc în spatele ușilor închise, a fost un prim pas în demersul lui von der Leyen de a transforma acest obiectiv în realitate. Cu toate acestea, natura secretă a întâlnirii a fost criticată de grupurile de mediu, care au denunțat-o drept un început nepotrivit al planificării legislative.
La fabrica BASF din Antwerp, cea mai mare companie chimică din lume, von der Leyen s-a întâlnit cu peste 60 de reprezentanți ai industriei, alături de prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo.
Industria chimică din Antwerp și Rotterdam, cunoscute pentru super-clusterul lor industrial, reprezintă un punct focal al luptei Europei pentru competitivitatea industrială. Aici se produc substanțele chimice folosite într-o gamă largă de produse, de la turbine eoliene la dispozitive electronice.
Companiile din această industrie se confruntă cu concurența din partea omologilor chinezi și sunt supuse unor reglementări de mediu extrem de rigide. În plus, presiunea pentru decarbonizare este din ce în ce mai mare, având în vedere că emisiile anuale ale industriei le depășesc pe cele ale întregii Belgie.
Decizia BASF de a-și reduce permanent operațiunile în Europa, anunțată în octombrie 2022, a adus în discuție creșterea costurilor cu energia și îngrijorările legate de reglementări. Aceste aspecte au determinat compania să ia în considerare o mutare în China, un proces în care Markus Kamieth îl va înlocui pe actualul CEO, Martin Brudermüller, în aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News