Partidul Popularilor Europeni este credit cu 191 de eurodeputaţi după alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor ar urma să obţină 135 de locuri, iar Renew Europe va avea 83 de eurodeputaţi, conform proiecţiei realizate plecând de la estimări din 23 de ţări UE.
Astfel, cele trei grupuri care au format "marea coaliţie" şi în legislatura trecută vor avea 409 locuri din totalul de 720 şi vor deţine în continuare controlul în legislativul comunitar.
ECR (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) ar urma să aibă 71 de locuri în Parlamentul European, în timp ce Grupul Identitate şi Democraţie va avea 57 de locuri, după rezultate foarte bune în Austria şi Olanda.
Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană ar urma să obţină 53 de locuri, iar Grupul Stângii - GUE/NGL - 35 de locuri.
Deputaţii neafiliaţi ar urma să obţină 45 de locuri, iar partidele intrate în categoria "Alţii", respectiv care nu sunt încă afiliate unui grup constituit în PE, alte 50 de locuri.
Potrivit estimării pentru România, S&D ar urma să obţină cele mai multe locuri, respectiv 13, în timp ce PPE este creditat cu unul mai puţin. Renew Europe ar urma să obţină în România două mandate, iar grupul ECR unul, în timp ce "alţii" vor obţine 5 mandate. La categoria "alţii" intră în România partidul AUR, care încă nu este afiliat la grupul ECR, deşi şi-a anunţat intenţia de a solicita afilierea.
Prezenţa provizorie estimată la alegerile europene este de 51%, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch. În urmă cu 5 ani prezenţa la vot a fost de 50,66%, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News