Ne-am bucurat cu toții când am văzut prețul la pompa de benzină, dar nu ne-am gândit că scăderea cu câțiva bănuți înseamnă, de fapt, mare dezastru pentru economie.
În acest context, analistul economic Ionel Blănculescu a explicat, contactat de DC News, care sunt veștile proaste.
"Scăderea dramatică a preţului la barilul de ţiţei înseamnă o veste proastă pentru noi, nicidecum bună, chiar dacă la pompă unii dintre noi exultă de fericire la scăderea preţului cu câţiva zeci de bani!
Există o teorie a paradoxurilor, care acţionează în multe domenii ale ştiinţei economice, între care şi în cea a industriei, în general, cea petrolieră în special, în cazul nostru. Aceasta spune că, cu cât preţul barilului de ţiţei, din varii motive, scade dramatic, cum este cazul în acest moment, în care cotaţia pentru piaţă americană NYMEX WTI Crude a atins pragul critic şi istoric de 32,66 USD/Baril, iar cea europeană, ICE Brent Crude de 32,91 USD/baril, de asemenea prag critic şi istoric, apropiindu-se periculos de nivelul psihologic de sub 30 USD/Baril, cu atât efectele negative lovesc mai mult în consumatorul global, iar dacă aparent acesta se bucură de scăderea preţurilor la pompă, atunci când alimentează", ne-a spus analistul economic.
Șomaj crescut, efecte negative multiplicate pe industria pe orizontală
"Prin scăderea cotaţiilor la barilul de ţiţei sub nivelul de 50 USD/Baril, investiţiile în această industrie foarte importantă nu mai sunt rentabile, ceea ce conduce la oprirea lor, stare în care ne regăsim astăzi. La nivel mondial, investiţiile în această industrie s-au redus la maxim, costurile sunt gestionate cu maximă eficiență, cea ce înseamnă şomaj crescut, efecte negative multiplicate pe industria pe orizontală, numai de o companie regională, cum este OMV Petrom, depinzând peste 17.000 de alte companii.
Este foarte clar că diferendul între Arabia Saudită, adică OPEC, 40% din producţie mondială de ţiţei şi o mare parte a lumii arabe, pe de o parte şi Iranul, pe de altă parte, reducerea masivă a consumului în China, generată de scăderea nedorită a creşterii economice şi rezervele gigant de ţiţei acumulate în SUA, fac ca în continuare preţul barilului de ţiţei să scadă, asigurând condiţiile ideale pentru cele mai devastatoare lovituri aplicate industriei petroliere în general şi sutelor de mii de companii furnizori şi clienţi ale acestora, în special, care afectează viaţa noastră a tuturor, indiferent unde ne-am afla, în SUA sau Europa", a adăugat Ionel Blănculescu.
Semnal de alarmă
Analistul economic atrage atenția că frenezia bucuriei că preţul la pompă scade continuu trebuie să înceteze pentru că este o falsă veste bună, efectele negative fiind imense.
"Frenezia bucuriei că preţul la pompă scade continuu trebuie să înceteze, este o falsă impresie de bine, efectele negative asupra fiecăruia dintre noi fiind cu mult mai mari decât câştigul, desigur fără ca noi să putem face direct legătură cu de unde ni se trage ceea ce noi considerăm că astăzi este mai rău, că 2015 nu a fost un an prea bun, nu mai vorbesc de 2016, vom constată pe pielea noastră ce ne aşteaptă. Această este o abordare emoţională, fără fundament în ceea ce ar însemna mai bine pentru noi, este nevoie să avem o abordare raţională, responsabilă şi să credem că tot ceea ce se întâmplă acum nefast în industria petrolieră ne-a atins şi pe noi şi ne va atinge şi mai rău în acest nou an", a mai zis Ionel Blănculescu pentru DC News.
Varianta în limba engleză a articolului o găsiți AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu