Prăbușire imobiliară de proporții: A picat Signa, a magnatului austriac Rene Benko. Raiffeisen Bank era unul dintre cei mai mari creditori. Reacția lui Karl Nehammer

Chrysler New York/ Signa/ foto pexels
Chrysler New York/ Signa/ foto pexels

Gigantul imobiliar și retail Signa a declarat insolvența astăzi. Au fost ultimele zbateri de a obține finanțare, dar au eșuat. Astfel, astăzi înregistrăm cea mai mare prăbușire imobiliară din Europa. 

Controlat de magnatul austriac Rene Benko, grupul este proprietarul clădirii Chrysler din New York, precum și al mai multor proiecte și magazine universale de renume din Germania, Austria și Elveția.

Datoriile Signa Holding se ridicau la aproximativ 5 miliarde de euro, citează Reuters. 

Cancelarul austriac Karl Nehammer a reacționat la prăbușirea companiei. ”Ceea ce este cu adevărat important este ca toți cei care au investit aici, în special băncile, să rămână stabili”, le-a spus el jurnaliştilor, adăugând: ”Asta este critic”. 

Analiștii Raiffeisen Bank International din Austria, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, au lansat, la începutul săptămânii, un avertisment despre posibilele reacții în lanț, ca urmare a problemelor înregistrate de Signa. 

Se pare că odată cu insolvența, Signa ar începe o reorganizare controlată a grupului și restructurarea companiei. Benko nu este singurul proprietar al companiei, fiind deținută și de alte persoane influente, printre care se numără Hans Peter Haselsteiner.

În paralel s-ar încerca salvarea filialei Signa Prime, unde investitori minoritari sunt miliardarul german Klaus-Michael Kuehne, fundația RAG din Germania și familia Peugeot din Franța. Aceasta are o valoare brută a activelor de 20,4 miliarde de euro.

Insolvența Signa ar lăsa urme adânci în orașele Germaniei- și nu numai, dat fiind că are vaste proprietăți în majoritatea locațiilor centrale. Compania s-a concentrat pe investiții în proprietăți în locații principale din centrele orașelor din Austria, Germania, Elveția și nordul Italiei.

Grupul este alcătuit din numeroase filiale. JP Morgan și-a estimat pasivele la 13 miliarde de euro. Insolvența lasă proiecte de construcții pe jumătate neterminate, în această situație fiind și una dintre cele mai înalte clădiri din țară, Elbtower, ce avea să fie un zgârie nori de 64 de etaje, din Hamburg. Povestea e simplă în acest ultim exemplu: Signa nu a plătit constructorul, acesta a oprit lucrările. Și asta s-a întâmplat pe alte cinci șantiere Signa din Germania. 

Înainte de prăbușire, Signa s-a împrumutat masiv de la bănci, precum Julius Baer din Elveția, Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich și Erste Group. BayernLB și Helaba, băncile regionale susținute de stat, au împrumutat fiecare grupului câteva sute de milioane de euro, au declarat persoane care cunosc această problemă, conform sursei citate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel