Prăbușirea euro – cum vor plăti foarte mulți pentru greșelile a foarte puțini

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Agențiile internaționale abundă de știri dintre cele mai cumplite: ”moneda euro ar putea fi distrusă de Spania în următoarele 24 de ore”, ”Grecia rămâne fără bani pe 10 iunie”, ”Rating-urile băncilor austriece s-au prăbușit din cauza expunerii din România și Ungaria”.

George Soros anunță că, dacă în ”maximum trei luni de zile, nu se iau măsuri drastice, moneda euro o să dispară, antrenând după ea un crah economic, fără precedent în istorie”.

În România aflată în campanie electorală și unde dl Ponta n-a terminat de împărțit funcțiile, vuietul lumii înconjurătoare nu trezește niciun interes. Declarațiile de-a dreptul iresponsabile cu privire la suspendarea fondurilor europene au reprezentat, de o lună și jumătate, singura atitudine guvernamentală față de ceea ce ar putea fi un cataclism economic ce va aduce nivelul de trai în țările dezvoltate din secolul XXI undeva la începutul secolului XX. Probabil că România s-ar prăbuși în sec. XIX.

Evenimentele de acum sunt datorate unui fapt extrem de simplu: o dată cu integrarea în Uniunea Europeană și adoptarea monedei euro, politicienii și politrucii de la Bruxelles au intervenit, în mod brutal, în sistemul economic și financiar european.

Oarecum, este același lucru pe care-l făceau comuniștii în economia socialistă. Regulile fundamentale ale capitalismului au fost încălcate. Când o bancă este proastă, dă faliment, iar cei care au furat răspund în fața legii. Când o întreprindere pierde piața, dă faliment, iar angajații merg la șomaj.

Politicienii au încercat să fenteze aceste reguli în numele rămânerii la putere, în urma alegerilor libere. La Atena s-a mers pe ideea că toată Europa va plăti pentru greci. La Lisabona, Dublin și acum Madrid s-a considerat că Nordul bogat trebuie să plătească pentru Sudul mai puțin dezvoltat. Prin încălcarea legilor economiei capitaliste, dar și prin existența unei monede unice europene, nota de plată nu a mai venit numai pentru o bancă prost condusă sau pentru o companie sau pentru un guvern. Factura îi privește acum pe toți europenii, și pe cei cu euro și pe cei fără, și mai departe va fi suportată, fie că vor sau nu, și de americani, ruși, chinezi, japonezi.

Am o recomandare, în special pentru oamenii de afaceri din România: urmăriți știrile economie internaționale. Și nu așteptați nimic bun de la Guvernul Ponta, așa cum nu ați așteptat nici de la Guvernele Boc sau Ungureanu.

Este vremea soluțiilor individuale, din nefericire.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel