EXCLUSIV  Prăbușirea internatului din Odorheiu Secuiesc. Marius Marinescu, inginer constructor: Pericolul este major. Oricând se poate repeta tragedia - Galerie foto

Marius Marinescu, inginer constructor, a vorbit despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc, acolo unde un cămin de copii s-a prăbușit.

Marius Marinescu, inginer constructor, a vorbit pentru DC NEWS despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc, acolo unde un cămin de copii s-a prăbușit, iar un băiat de 17 ani a murit sub dărâmături.

"Pericolul este major, oricând se poate repeta tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Vorbim despre aproximativ 5.000 de clădiri ale Ministerului Educației și ele primăriilor care sunt în pericol. Au un grad ridicat seismic", este avertismentul pe care îl lansează Marius Marinescu.

Marius Marinescu: S-au făcut niște săpături, deci fundația a fost afectată

Cât despre cauza prăbușirii internatul liceului Tamasi Aron, Marius Marinescu spune că acolo erau mai multe nereguli. Pe lângă faptul că au fost efectuate niște lucrări care ar fi putut afecta fundația, clădirea era atât de veche încât nu trebuia să aibă autorizație de funcționare.

"În primul rând, acel imobil nu trebuia să aibă autorizație de funcționare deoarece era foarte vechi. Din ce am văzut eu, nu exista structură de rezistență, nu existau nici stâlpi de beton armat. Bineînțeles, la timpul respectiv nu vorbim de beton armat. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului IXI. Nu existau fundații de beton armat, stâlpi de beton armat, centuri și planșee de beton armat. Așa zisa structură de rezistență avea la bază fundație de piatră, ziduri de cărămidă și planșee elastice. Clădirea trebuia consolidată sau mai degrabă dărâmată și construită alta nouă.

Mai mult, am înțeles că s-a dat o autorizație să schimbe instalația de canal și apă. Înainte de a se da această autorizație era obligatoriu necesară o expertiză de rezistență și consolidată clădirea sau dărâmată și refăcută, iar mai apoi să fie rezolvată problema instalațiilor.

S-au făcut niște săpături fără discernământ, deci fundația a fost afectată, iar consecințele sunt tragice, a murit un copil, iar alți trei au fost grav răniți. Mai mult, nu a existat un diriginte de șantier care să supravegheze intervenția.

"Viața copiilor noștri este pusă în pericol"

Cu siguranță în urma unei expertize se vor afla cauzele acestei catastrofe, dar la prima vedere acea clădire nu trebuia să fie funcțională, nu trebuia să fie transformată într-un cămin de copii, sub nici o formă. 

Problema este foarte gravă pentru că din circa 20 și ceva de mii de corpuri de clădiri care deservesc circa 6.000 de universități, licee, școli și grădinițe, o mare parte din ele, circa 5.000 de clădiri ar avea probleme de rezistență. Unele sunt expertizate și sunt încadrate în gardul 1 de seismicitate, altele în gradul 2, altele nu sunt expertizate, dar la prima vedere par a fi foarte vechi și a nu avea structură de rezistență. Deci până la urmă viața copiilor noștri este pusă în pericol și ar trebui să se găsească imediat o soluție pentru ca acele clădiri să fie dărâmate sau consolidate. Tragedia se poate repeta oricând și oriunde în țară, acolo unde clădirile au probleme de rezistență", a spus Marius Marinescu pentru DC NEWS.

Cine este vinovat?

Întrebat cine este vinovat de această tragedie, Marius Marinescu a spus: "De vină, din punctul meu de vedere, este primăria, care a autorizat funcționarea în acea clădire și care a dat și autorizație, am înțeles că au fost și niște modificări, refacerea unei instalații. O parte din vină îi aparține și Ministerului Educației. De ce vă spun lucrul acesta? Deoarece orice clădire are în primul rând o durată de viață. O clădire din beton armat are o durată de viață de circa 100 de ani. O clădire din cărămidă, așa cum era aceasta, fără o structură de rezistență eficientă are o durată de serviciu de circa 50 de ani. Deci clădirea respectivă trebuia cu certitudine dărâmată deoarece avea cu mult depășită durata de funcționare.  Primăria ar fi trebuit să emită o autorizație de demolare, iar pe acel teren să fie construită o clădire nouă.

În momentul în care se execută o lucrare de construcție sau o intervenție lângă un imobil șubred, pericolul este imens deoarece automat va fi afectată și construcția veche, și din cauza infiltrațiilor, dar și din cauza săpăturilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel