FMI intervine, după ce Silicon Valey Bank a intrat în faliment.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate, transmite Reuters.
"Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei", a declarat duminică un purtător de cuvânt al FMI, pentru Reuters.
Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.
FDIC va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari, însă depozitele peste această sumă, şi care reprezintă 85% din conturile SVB, sunt în pericol. Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, Yellen a refuzat să comenteze cu privire la detalii. "Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur, acesta este un motiv de îngrijorare", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Întrebată dacă Guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de o bancă străină, Yellen a răspuns: "Aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigur că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile", a afirmat Yellen, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu