Praful saharian intră în România în acest weekend. Regiunile cele mai afectate 

Foto: diego janower - Pixabay
Foto: diego janower - Pixabay

În acest weekend, întreaga țara va fi curpinsă de un nor de praf saharian. Fenomenul a afectat deja țările din Europa Centrală.

Masa de aer ce conține și particule de praf saharian a intrat pe teritorul țării noastre prin nordul și vestul țării. Nu va fi vorba despre o cantitate însemnată de praf, iar aerul nu-și va pierde foarte mult din calitate. În zonele în care vor fi precipitații slabe praful va fi destul de vizibil pe geamurile și caroseriile mașinilor. De asemenea, praful va fi vizibil și în zonele în care ninge, pentru că stratul de zăpadă va avea o tentă gălbuie. Cei care au alergii sunt sfătuiți să poarte mască pentru a evita neplăcerile.

Norul de praf saharian purtat de vânt va părăsi luni țara noastră. 

Norul de praf saharian. Cum a circulat prin Europa

Pentru prima dată în acest an, o cantitate importantă de praf din Sahara a fost detectată în Europa, iar aceste particule ajung în estul şi în centrul continentului nostru, au anunţat încă de marţi administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei, informează DPA.

Prezenţa prafului saharian ar putea afecta sănătatea umană şi sectorul energetic, au adăugat oamenii de ştiinţă europeni. Alergiile, de exemplu, ar putea fi exacerbate. Particulele de praf prezente în atmosferă ar putea să afecteze, de asemenea, producţia de energie solară.

Potrivit previziunilor realizate de administratorii programului Copernicus, praful provine din Africa de Nord. Acesta a intrat în Europa prin Peninsula Iberică şi s-a îndreptat spre Franța. 

"Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania", a declarat unul dintre cercetătorii care participă la programul Copernicus, Mark Parrington.

Acest serviciu de monitorizare atmosferică este unul dintre elementele componente ale programului Copernicus. Printre alte funcţii, el furnizează date despre atmosferă, oceane, uscat, schimbări climatice, securitate şi energie, obţinute cu ajutorul unor imagini satelitare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel