”Pragul de bine, la nivelul creierului”. Bilic, despre modelul alimentar francez: Învățăm să ne săturăm cu puțin

Foto: Freepik @senivpetro
Foto: Freepik @senivpetro

Nutriționisul Mihaela Bilic a vorbit despre modelul francez de alimentație care ar putea să vină în sprijinul celor care vor să slăbească ”cu cap”.

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre cum putem să ne învățăm cu mâncare puțină, luând exemplu francezilor, care mănâncă ”puțin și bun”, dar și care este legătura dintre suprapondere și hipersensibilitate emoțională.

Întrebată în emisiunea online ”Cafea cu visuri” dacă ”silueta perfectă” aduce fericirea, nutriționistul a afirmat că în mod garantat acest lucru nu se întâmplă. 

”Nu, nu aduce. Garantat. Pentru că tu crezi că acele kilograme în plus au fost handicapul sau cauza pentru nefericirea ta și ce să vezi? Te vezi superbă, perfectă, cu siluetă cu tot și te uiți în jur și tot trist, tot nimeni... Și atunci ai două variante: fie te apuci din nou de mâncat, că ai constatat că nu era nicio fericire în a fi slabă, fie atunci te apucă depresia pentru că să fii sexy nu este tot una cu să fii slab, nu au nicio legătură. Să fii sexy înseamnă încredere în tine.

Ori încrederea în tine, din păcate, nu crește pe măsură ce scade acul cântarului, decât dacă a fost o chestiune scurtă în timp. Dacă te-ai îngrășat după ce ai rămas însărcinată și ai născut, dacă sunt niște kilograme care au apărut temporar în viața ta, s-ar putea ca slăbitul să rezolve tot. (...)

Persoanele supraponderale sunt extrem de sensibile, paradoxul este că cine este gras nu este nesimțit, ci este foarte simțit. Adică este mai degrabă o hipersensibilitate.

Ești sensibil la vorbele celorlați, ești sensibil la micile disconforturi din viața de zi cu zi, și atunci tu compensezi cu mâncare această hipersensibilitate. Mai poate fi o cauză, la fel de sensibilă și de multă atenție îi trebuie: sunt persoane care ating un prag de satisfacție, ceva ce se numește în creier zona de recompensă.

Nouă, ca să ne fie bine, trebuie să atingem acest prag de bine. Care se atinge, din punct de vedere chimic, la nivelul creierului. Și da, mâncarea poate fi un ingredient care să sprijine creierul în atingerea acestei stări de bine”, a explicat Mihaela Bilic în emisiunea menționată.

Bilic: Corpul nostru știe când îi este bine și când nu

”Sunt persoane care din punct de vedere al sistemului de recompensă, reprezentarea lui cerebrală este foarte întinsă. Asta înseamnă că sunt persoane care dobândesc plăcerea și satisfacția la cantități mici, și sunt persoane  care, din păcate, au nevoie de o cantitate mare pentru a atinge acest nivel de bine.

Și atunci, pe omul acesta nu ai cum să îl condamni pentru că el caută instinctiv. Corpul nostru știe când îi este bine și când nu. Și atunci,  dacă tu ai acest sistem de recompensă prea bine dezvoltat, vei avea nevoie de cantitate. Contează atât de mult cum suntem crescuți și cum învățăm normalitatea”, a mai spus Mihaela Bilic, care a ținut să puncteze exemplul francezilor.

”Dau în altă extremă. Alea, niște feministe puturoase. Franțuzoaicele nu gătesc. Să fim serioși. Masă de seară în familia de francezi. De ce sunt franțuzoaicele slabe?

Că mănâncă puțin, nu că nu mănâncă croissante. Masa de seară: ia mama două pungi de salată, gata spălată, pune două conserve de ton și niște boabe de porumb și face un castron mare. Cu trei feliuțe de baghetă și cinci frunze din alea și s-a terminat masa de seară.

Păi și? Și ne-am săturat? Păi ce, v-am întrebat dacă v-ați săturat sau nu? Ia să vedeți că peste o săptămână suntem toți sătui, că învățăm să ne săturăm cu puțin”, a mai spus Mihaela Bilic.

Citește și: Soluția cea mai simplă pentru tratarea bulimiei. Mihaela Bilic: Dispar ”demonii”. Este miraculos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel