Prăjitură Albă-ca-Zăpada. Rețeta pe care o vei adora

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Prăjitura Albă-ca-Zăpada rămâne un simbol al copilăriei pentru mulți români.

Acest desert clasic, preparat cu grijă de bunici, a fost multă vreme un răsfăț al meselor festive. În vremurile actuale, când adesea optăm pentru dulciurile din comerț, rețeta autentică a acestei prăjituri a devenit mai rar întâlnită în bucătăriile noastre.

Însă nimic nu se compară cu gustul acestei prăjituri făcute în casă, cu ingrediente simple și naturale. Iată cum poți să redescoperi și tu savoarea prăjiturii Albă-ca-Zăpada, urmând pașii de mai jos.

Ingrediente pentru foi:

  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • 1 ou
  • 1 linguriță de amoniac sau bicarbonat de amoniu
  • un praf de sare
  • 550 grame de făină

Ingrediente pentru cremă:

  • 200 grame de unt
  • 8 linguri de făină
  • 6 linguri de zahăr
  • 1 litru de lapte
  • coaja de la ½ lămâie
  • sucul de la ½ lămâie
  • esență de vanilie

Pentru decor (opțional):

  • nucă de cocos sau ciocolată rasă
  • alune mărunțite sau nuci pisate

Pregătirea foilor pentru prăjitură

Unul dintre aspectele esențiale ale prăjiturii Albă-ca-Zăpada este textura fină a foilor. Pentru a obține acest rezultat, vei coace foile pe dosul unei tăvi, un truc vechi folosit pentru a obține o coacere uniformă. Într-un bol, amestecă oul cu laptele și uleiul, apoi adaugă zahărul, amestecând până se dizolvă complet.

Adaugă puțin praf de sare și stinge amoniacul cu zeamă de lămâie, apoi încorporează-l în compoziție. Începe să adaugi făina treptat, amestecând la început cu un tel, iar pe măsură ce aluatul se îngroașă, folosește mâinile pentru a obține o consistență omogenă, care nu se lipește.

Împarte aluatul în trei părți egale, pe care le vei întinde în foi subțiri, cât mai uniforme. Pentru a preveni lipirea aluatului, presară puțină făină pe sucitor și pe suprafața de lucru. Coace foile timp de aproximativ 15 minute, la foc mic, având grijă să nu se rumenească prea mult, păstrându-și astfel aspectul alb caracteristic.

Prepararea cremei fine

Crema este elementul care dă prăjiturii Albă-ca-Zăpada gustul său unic, combinând gustul zahărului cu prospețimea lămâii. Începe prin a amesteca într-o cratiță făina cu zahărul și coaja de lămâie. Adaugă laptele treptat, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce laptele este încorporat, adaugă esența de vanilie și pune cratița pe foc mediu, amestecând continuu până când crema se îngroașă.

După ce crema a căpătat o consistență densă, oprește focul și adaugă sucul de lămâie, ajustând cantitatea în funcție de preferințele tale. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei, apoi încorporează untul, amestecând cu mixerul până obții o textură fină și cremoasă.

Montarea prăjiturii

Montarea prăjiturii Albă-ca-Zăpada necesită un pic de delicatețe, dat fiind că foile sunt fragile. Așază prima foaie coaptă pe fundul unei tăvi tapetate cu folie alimentară și întinde uniform o parte din cremă peste aceasta. Repetă procesul cu a doua foaie, apoi aplică restul de cremă și acoperă cu a treia foaie.

Pentru un plus de textură, poți presăra pe deasupra prăjiturii nucă de cocos sau, dacă preferi, poți opta pentru ciocolată rasă, alune mărunțite sau nuci. Prăjitura trebuie lăsată la frigider timp de cel puțin 6 ore, de preferat peste noapte, pentru a permite foilor să se înmoaie și aromelor să se întrepătrundă.

După ce prăjitura a stat la rece, este gata de servire. Fiecare mușcătură va dezvălui o combinație perfectă de foi fragede și cremă răcoritoare, un adevărat deliciu care te va transporta înapoi în copilărie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel