Astăzi, vă oferim o rețetă veche de prăjitură, din 1943.
Ingrediente
Aluat:
250 g unt
100 g zahăr pudră
350 g făină
1 gălbenuş de ou
puţină esenţă de vanilie
puţină sare
Umplutură:
8 ouă
180 g zahăr pudră
zeama de la o jumătate de lămâie
2 linguri pesmet
3 linguri griș
300 g smântână
100 g stafide
puţină sare
Alte ingrediente:
- puţin unt şi puţină făina pentru uns şi tapetat tava
- zahăr pentru pudrat prăjitura
Cum se prepară
Se frământă aluatul din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuş de ou, puţină vanilie şi puţină sare. Se lasă, apoi, la frigider, pentru aproximativ 30 minute, să se întărească puţin.
Se bat bine 8 gălbenuşuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide şi spuma de la cele 8 albuşuri (când se adaugă spuma de albuş, se amestecă foarte ușor compoziţia cu o lingură, până când este încorporată întreaga spumă în compoziţie), potrivit reteteistorice.ro.
Se ia aluatul de la frigider şi se împarte în două. Se întinde prima foaie de aluat, care se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se pune umplutura peste aluat (într-un strat uniform). Se întinde a doua foaie de aluat şi se pune peste umplutură, în tavă
Se înţeapă prăjitura cu o furculiţă din loc în loc şi se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (până când se rumeneşte frumos). Când e gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se taie în tavă.
Vezi și: Prăjitura Cenușăresei. Rețeta veche din 1965
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu