Dacă vrei să încerci o prăjitură nouă sau pur și simplu ești nostalgic când vine vorba de dulciurile din perioada comunistă, îți poți nota rețeta pentru "Prăjtura Bărăgan". Iată cum se prepară.
Ingrediente
300 gr făină
150 gr. margarină
500 gr zahăr
1 lămâie
1 linguriţă bicarbonat
4 ouă
10 linguri lapte
10 linguri griș
2 plicuri zahăr vaniliat
500 gr gem (marmeladă)
1 linguriţă scorţişoară
150 gr nucă tăiată
150 gr rahat
Vezi și: Prăjitura Casnica. Rețeta care făcea furori în comunism. Este delicioasă!
Cum se prepară
Se pune făina într-un castron, se rade coaja de lămâie, se pune bicarbonatul și apoi se freacă bine cu margarină (untură), scrie adevarul.ro. Se adaugă 150 gr zahăr, 1 gălbenuş de ou şi puţin lapte. Se frământă şi se se pune la rece. Apoi, se freacă trei gălbenuşuri cu 300 gr zahăr, până devine cremos. Se adaugă 10 linguri lapte, nuca tăiată, rahatul, scorţişoara, gemul.
Se amestecă bine totul și apoi se adaugă cele 4 albuşuri bătute spumă. Într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie de copt, se întinde o foaie, se înţeapă cu o furculiţă și apoi se pune crema. Peste se pune cealaltă foaie şi se dă la copt la cuptorul, în prealabil, încins la 180 grade. Înţepăm cu o furculiţă şi foaia de deasupra. Când este bine rumenită, scoatem din cuptor șilăsăm să se răcească. Pudrăm cu zahăr praf.
Vezi și: Prăjitura Carpați. Rețeta care nu trebuie să-ți lipsească. Este desertul perfect
SFAT
De preferinţă, se pune gem de culoare închisă, să fie combinaţia aspectuoasă. Dacă gemul este de culoare deschisă, faceţi foile cu cacao
Dacă vrei să mai încerci o rețetă din perioada comunistă, pe care mamele o preparau acasă, poți să îți notezi cum se prepară "Prăjitura Televizor".
Ingrediente
1 ou
7 linguri zahăr
7 linguri lapte
50 grame unt
1 linguriţă amoniac stins
un praf de sare
cacao
250 grame făină
Pentru blat
6 ouă
6 linguri de zahăr
7 linguri făină
Vezi și: Prăjitura CIO-CIO-SAN. Rețeta veche și delicioasă. Este de nerefuzat!
Pentru cremă
5 gălbenuşuri
1 3/4 cană zahăr
1 litru lapte
8 linguri făină
2 lămâi
1/2 pachet unt
Preparare blat
Se amestecă ingredientele, se dă totul la copt separat.
Preparare foi
Se omogenizează ingredientele, se fac două foi, se dau separat la copt pe fundul tăvii.
Preparare crema
Gălbenușurile se freacă cu zahărul, se adaugă alternativ laptele şi făina, scrie alinacuisine.ro. Se pune pe foc şi se fierbe bine. Când e fiartă, se dă jos de pe foc şi se adaugă coaja şi zeama de la lămâi (dacă nu estre tratată chimic) şi untul. Se omogenizează. Nu se dă la rece!
Asamblare
Se pune prima foaie, 1/2 crema caldă, blatul însiropat puţin, cealaltă jumătate de cremă caldă, foaie. Se pudrează.
Vezi și: Prăjitura MIGNON cu nuci. Rețeta specială care-i va surprinde pe cei dragi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu