Iată o rețetă de prăjitură cu cremă de portocale, bună pentru mesa în familie, la final de săptămână, dar potrivită și pentru o masă festivă.
Pentru blat
6 ouă
150 g zahăr
150 g făină
1 linguriță praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
Pentru crema de portocale
4 portocale mari
200 g zahăr
4 linguri amidon
500 ml lapte
200 g unt
Pentru decor
Felii de portocală
Frișcă (opțional)
Ciocolată rasă (opțional)
Blat
Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adaugă treptat zahărul și continuă să bați până obții o bezea fermă.
Adaugă gălbenușurile, unul câte unul, amestecând ușor cu o spatulă.
Încorporează făina amestecată cu praful de copt și esența de vanilie, amestecând ușor de jos în sus.
Toarnă compoziția în tavă și coace timp de 25-30 de minute sau până trece testul scobitorii.
Lasă blatul să se răcească complet înainte de a-l tăia în două foi egale.
Crema de portocale
Rade coaja de la două portocale și stoarce sucul de la toate patru.
Amestecă sucul de portocale cu zahărul și amidonul într-o cratiță.
Adaugă laptele și pune amestecul pe foc mediu, amestecând continuu până se îngroașă.
Ia crema de pe foc și las-o să se răcească puțin, apoi adaugă untul tăiat cubulețe, amestecând până se încorporează complet.
Adaugă coaja rasă de portocală și amestecă bine.
Așază prima foaie de blat pe un platou și întinde jumătate din crema de portocale peste ea.
Pune a doua foaie de blat deasupra și întinde restul de cremă.
Decorează prăjitura cu felii de portocală, frișcă și ciocolată rasă, după preferințe.
Lasă prăjitura la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de a servi, pentru a se întări crema și a se întrepătrunde aromele.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci