Ai mâncat vreodată părjitură cu dude? Rețeta este neașteptat de bună.
Ingrediente
300 grame de făină
200 grame dude curate
200 grame iaurt sau lapte
200 grame zahăr
100 ml ulei
4 ouă
1 plic praf de copt
o linguriță de sare.
Mod de preparare
Încingeți cuptorul la 180g (mediu). Spargeți ouăle și puneți conținutul într-un bol încăpător. Adăugați apoi sarea și zahărul. Amestecați cu un tel. Puneți uleiul și iaurtul și amestecați în continuare. Amestecați făina cu praful de copt și apoi puneți-o în bolul cu celelalte ingrediente. Amestecați bine de tot, până se omogenizează.
Puneți o coală de copt într-o tavă. Dacă nu aveți, ungeți tava cu unt. Adăugați compoziția în tavă și întindeți uniform. Dați la cuptor 10 minute, să se întărească puțin compoziția. Scoateți tava din cuptor și puneți dudele deasupra, uniform. Abia acum puneți fructele. Dacă le-ați fi pus dinainte ar fi căzut la fundul tăvii, potrivit retetesivedete.ro.
Dați din nou la cuptor timp de 20 de minute sau până este suficient de coaptă prăjitura. Înțepați cu o scobitoare de lemn sau un pai. Dacă pe scobitoare rămâne cocă, atunci mai trebuie coaptă. Dacă nu, înseamnă că este gata. Când este gata scoateți din cuptor și lăsați să se răcească. Tăiați apoi în forme și puneți pe o farfurie și serviți cu înghețată sau o socată rece.
Bonus: Prăjitură cu mascarpone și zmeură
Ingrediente
Pentru blat:
4 ouă
4 linguri zahăr
2 linguri ulei
2 linguri apă rece
1 linguriţă praf de copt
3 linguri făină
2 linguri şi 1/2 cacaco
1 linguriţă esenţă de rom
Crema:
500 gr mascarpone
200 gr frişcă lichidă
2 linguri zahăr pudră
2 linguriţe extract de vanilie
300 gr zmeură
3 linguri zahăr
5 linguri apă
7 gr gelatină
ciocolată pentru decor
Cum se prepară
Blatul
Separăm ouăle, mixăm gălbenuşurile spumă cu zahărul. Încorporăm uleiul, apa şi praful de copt, esenţa de rom, apoi făina şi cacaoa cernută. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi cu o paletă le încorporăm în compoziţia de gălbenuşuri. Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 37x24 cm, turnăm compoziţia şi o nivelăm, scrie gustos.ro.
Introducem blatul în cuptor pentru 12-15 minute, apoi îl scoatem şi îl lăsăm să se răcească.
Crema
Într-un bol punem mascarponele, frişca lichidă rece, zahărul pudră, extractul de vanilie şi le mixăm până obţinem o cremă spumoasă. Gelatina o punem la hidratat cu 4-5 linguri apă. Zmeura congelată (sau proaspătă dacă aveţi) o punem într-un vas cu apă (5 linguri), zahăr şi le transferăm pe foc. Amestecăm bine şi când zahărul s-a topit tragem cratiţa de pe foc.
Peste zmeură punem gelatina hidratată şi amestecăm bine. Jumătate din cremă o lăsăm albă, iar jumătate din ea o amestecăm cu zmeură. Cea cu zmeură o dăm 10-15 minute la frigider.
Blatul rece îl însiropăm cu zeamă de compot de vişine, punem crema albă, o nivelăm, iar peste venim cu cremă de zmeură. Dăm prăjitura la frigider peste noapte. O decorăm cu ciocolată tăiată bucăţele şi servim.
Sau poate preferi o prăjitură din pișcoturi cu cremă de mascarpone și afine.
Ingrediente
Pentru baza prăjiturii:
1 pachet de pișcoturi pentru Tiramisu
1 pachet de biscuiți cu cacao
500 ml lapte
Pentru cremă:
500 gr mascarpone
400 gr ciocolată albă
200 ml frișcă lichidă, naturală
10 gr gelatină
100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
1 praf de sare
250 gr afine proaspete sau congelate
Cum se prepară
Înainte de a da startul preparării prăjiturii, asigură-te că ai adus pe masa de lucru atât ingredientele necesare, cât și ustensilele de lucru. Ai nevoie de un mixer cu bol în dotare, de un alt recipient pentru lapte și de o oală pentru cremă. Pregătește și o tavă de chec sau o formă dreptunghiulară de yena în care vei monta prăjitura fără coacere.
Cum prepari crema pentru prăjitura rapidă fără coacere
Așază cratița pe o plită sau pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Adaugă frișca lichidă în cratiță și las-o să se înfierbânte, atât cât suportă degetul mic de la mână temperatura de fierbere. Rupe ciocolata albă în bucăți mici și adaug-o în cratița cu frișca. Stinge focul și amestecă intens ciocolata albă până când se topește și obții o compoziție omogenă, scrie catine.ro.
Hidratează gelatina în 30 ml de apă, dilueaz-o în baie de aburi și adaug-o în compoziția de ciocolată albă. Amestecă intens pentru a se omogeniza. Lasă apoi compoziția să se răcească.
Pune mascarponele în bolul mixerului și adaugă zahărul pudră cu aromă de vanilie. Amestecă bine cele două ingrediente până când compoziția capătă cremozitate. Adaugă compoziția de ciocolată răcită și un praf de sare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News