Prăjitura cu gem de prune și nuci este perfectă în această perioadă. Aromată și delicioasă, face deliciul momentelor petrecute în familie.
Ingrediente:
- făină 450 grame
- praf de copt 10 grame
- un praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie
- zahăr 150 grame
- unt 200 grame
- gălbenușuri 4 buc.
- zahăr vanilat 8 grame
- iaurt grecesc 70 grame
- albușuri 4 buc.
- zahăr 160 grame
- gem de prune 220 grame
- nucă mărunțită/tocată 200 grame
Vezi și: Cum se păstrează varza proaspătă. Gospodinele adevărate trebuie să știe
Cum se prepară
Într-un castron puneţi făina, praful de copt, un praf de sare, coaja rasă de la o lămâie şi 150 grame de zahăr. Amestecaţi ingredientele cu o spatulă sau un tel. Adăugaţi untul şi amestecaţi bine cu mâna compoziţia, potrivit delicatese.net. Adăugaţi apoi gălbenuşurile, zahărul vanilat şi iaurtul grecesc. Frământaţi bine până obțineți un aluat omogen şi nelipicios. Acoperiţi castronul cu o folie alimentară şi lăsaţi câteva minute să se odihnească.
Puneţi hârtie de copt pe fundul unei tăvi dreptunghiulare și ungeți-o cu unt. Întindeţi aluatul pentru a obţine o foaie de 2-3 cm grosime. Puneţi foaia în tavă şi întindeţi uniform până acoperă fundul tăvii. Băgaţi la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade. Când este gata, scoateţi tava şi lăsaţi câteva minute să se răcorească.
Într-un castron puneţi 4 albuşuri, un praf de sare şi 160 grame de zahăr. Bateţi cu mixerul până obţineţi o compoziţie tare şi sticloasă. Întindeţi gemul de prune peste blatul răcit. Puneţi apoi un strat uniform din crema de albuşuri și presăraţi nucă. Băgaţi la cuptor pentru 25 de minute, la 170 de grade. Când este gata, scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi să se răcească peste noapte.
Vezi și: Baniță ciobănească. Desertul tradițional românesc plin de aromă
Cei de la "Delicatese" au explicat rețeta pas cu pas:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News