Iată cea mai simplă rețetă e desert specific Transilvaniei: prăjitura cu rubarbă.
300 g făină
1 plic zahăr vanilat
1 vârf de cuțit praf de copt
2 esențe de vanilie
200 g zahăr
1 praf sare
3 ouă
125 ml ulei de floarea-soarelui
250 ml lapte
1 kg tulpini de rubarbă tăiate în cuburi
Separați ouăle, iar pentru a obține un aluat pufos este important să bateți albușurile cu zahăr, la fel ca la bezea.
Gălbenușurile se freacă împreună cu zahărul vanilat, un praf de sare și esența de vanilie. Cele două compoziții se amestecă.
Peste spuma de ouă turnați laptele, puțin câte puțin, amestecând ușor. Uleiul se adaugă și acesta, puțin câte puțin, pentru a fi încorporat cât mai bine în aluat.
Făina, cernută în prealabil, pentru a avea un aspect mai aerat, și praful de copt se adaugă peste componente umede ale prăjiturii și se amestecă până la omogenizarea completă.
Turnați compoziția în tava tapetată cu unt și făină.
Cuburile de rubarbă se adaugă, din loc în loc, în compoziția pusă deja în tavă.
Cuptorul se preîncălzește, iar prăjitura se lasă la cuptor pentru 25-30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius. Nu umblați la cuptor în tot timpul acesta.
După ce scoateți de la copt, o lăsați să se răcească și apoi o porționați și o pudrați cu zahăr pudră.
Poftă bună!
Rubarba este una dintre cele mai puțin calorice legume, în 100 de grame de tulpini proaspete sunt numai 21 de calorii. Cu toate acestea conține fitonutrienți vitali, cum ar fi fibrele alimentare, antioxidanți polifenoli, minerale și vitamine. În plus, tulpinile nu conțin grăsimi saturate sau colesterol.
De asemenea,tulpinile au un conținut important de vitamina A, benefică pentru sănătatea pielii, a mucoaselor și a vederii.
Tulpinile de rubarbă conțin minerale precum fier, cupru, calciu, potasiu și fosfor, dar și vitamina K.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu