Prăjitura Doboș este un desert fin, extrem de delicios, cu un gust demențial. Se topește în gură.
Ingrediente pentru foi
1 pliculeț drojdie uscată
150 ml lapte
6 linguri zahăr
250 g margarină (un pachet)
2 ouă
750 g făină 000
Ingrediente pentru umplutură
600 g gem de caise
350 g nucă macinata
120 g zahar
Ingrediente pentru glazură
200 g ciocolată neagră
4 linguri lapte
6 linguri ulei
Mod de preparare
Amestecă laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr. Dă deoparte compoziția. Într-un vas separat, combină făina cu restul de zahăr, ouăle și margarina. Frământă bine, apoi adaugă maiaua. Continuă să frămânți pentru 10-12 minute, până obții un aluat fin.
Treci la umplutură. Amestecă gemul, nuca și zahărul, până obții o pastă omogenă. Unge o tigaie cu margarină și împarte aluatul în patru părți egale. Întinde o foaie cât mai subțire, dar nu încât să se rupă. Ruleaz-o pe făcăleț și pune-o în tavă. Întinde o treime din umplutură pe deasupra. Apoi întinde următoarea foaie, alterneaz-o cu umplutura și tot așa, până ce obții patru foi suprapuse, cu trei straturi de umplutură. Lipește capetele foilor între ele și înțeapa foaia de sus cu o furculiță în câteva locuri.
Lasă prăjitura la crescut, acoperită cu un prosop de bucătărie, timp de o oră, apoi bag-o la cuptor timp de 35 de minute, la 170 grade. La final, scoate prăjitura din cuptor, întoarce-o cu susul în jos, folosind o a doua tavă, și las-o puțin să se răcească. Glazurează prăjitura topind ciocolata cu uleiul și laptele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu