Prăjitura bulgărească Garash (tortul Garash) a primit unele dintre cele mai înalte aprecieri din partea ghidului culinar Taste Atlas (tasteatlas.com). Iată cum se prepară această rețetă delicioasă.
Prăjitura bulgărească Garash (tortul Garash) a primit unele dintre cele mai înalte aprecieri din partea ghidului culinar Taste Atlas (tasteatlas.com). Acest site este atât o hartă cât şi un ghid culinar al celor mai gustoase preparate tradiţionale din întreaga lume, oferind informaţii cu privire la ingrediente, istoria dar şi cele mai bune locaţii unde poate fi servit fiecare preparat culinar, scrie Agerpres.
Conform acestui website, prăjitura Garash a fost clasată drept cea mai bună prăjitură, cel mai bun desert cu ciocolată şi cea mai bună prăjitură cu ciocolată din lume, ocupând locul cinci în clasamentul general al celor mai bune deserturi din lume. De asemenea, prăjitura Garash s-a plasat pe locul 50 în clasamentul celor mai bune preparate culinare din lume şi respectiv pe locul 10 în topul celor mai bune preparate ce pot fi servite la Sofia.
Tortul Garash este unul dintre cele mai populare deserturi bulgare. Această prăjitură constă în cinci straturi delicate de nuci măcinate, acoperite cu un ganaş din ciocolată neagră. Întregul tort este acoperit cu o glazură de ciocolată neagră şi este decorată cu bucăţele de nucă de cocos sau portocale, nuci sau topping de ciocolată. Este un desert considerat foarte decadent şi dulce, fiind servit în porţii mai mici decât alte deserturi similare.
Site-ul Taste Atlas detaliază şi istoria acestui preparat. A fost inventat de un cofetar austro-ungar, Kosta Garash, în anul 1885. În acea perioadă, Kosta Garash lucra într-un hotel de lux din oraşul Ruse (de pe Dunăre), unde a servit pentru prima oară această prăjitură. Ulterior s-a mutat la Sofia şi a continuat să prepare această prăjitură, care în scurt timp a devenit un celebru desert bulgăresc care se regăseşte în zilele noastre în meniurile a numeroase patiserii şi restaurante din Bulgaria.
Prăjitura Garash este un preparat foarte popular, servit în numeroase restaurante din Bulgaria, însă cele mai populare locuri în care poate fi servit, conform tasteatlas.com, sunt Cofetăria Laguna din Sofia şi lanţul de restaurante Happy Bar & Grill. Goguide.bg recomandă localul Grand Cafe din centrul Sofiei, unde prăjitura este preparată conform unei reţete ce a trecut din generaţie în generaţie în familia cofetarului şef. Acest produs a fost comparat cu prăjitura Garash originală servită pe vremuri la fosta Cofetărie Savoy de clienţii suficient de în vârstă pentru a avea norocul să încerce acest deliciu.
În afara prăjiturii Garash, Bulgaria este prezentă pe harta ghidului culinar Taste Atlas şi prin preparatele cu carne Banska kapama, chiftelele Chirpan, ciorba de peşte Ribena, mezeluri precum pastrama file Elena, Panagiyrska lukanka, Strandzhanski dyado; preparate la cuptor precum patatnik şi banitsa, ultimul fiind şi cel mai popular preparat din bucătăria bulgară; şi iaurtul bulgăresc (kiselo mlyako), considerat drept unul dintre cele mai vechi feluri de iaurt, care, conform site-ului Taste Atlas, este cea mai populară băutură pe bază de lactate din lume.
Ingrediente
Pentru straturi (blat)
10 albuşuri de ou
400 g de miez de nucă mărunţit fin
200 g zahăr
Pentru umplutură
400 g smântână lichidă pentru deserturi
100 g zahăr
450 g ciocolată neagră (pentru topit)
Poţi alege şi varianta de umplutură tradiţională, cu cremă de unt (mai bogată în calorii, prezentată în video-ul de mai jos)
Pentru ganache-ul de ciocolată
200 g de ciocolată neagră (pentru topit)
2 linguri de ulei de floarea soarelui
fulgi de cocos sau fistic mărunţit pentru decor
În mod tradiţional, tortul nu este ornat cu căpşuni, însă poţi face acest lucru dacă doreşti să-i oferi un plus de culoare, respectiv pentru a-l face mai estetic.
Cum se prepară
Preîncălzeşte cuptorul la o temperatură de 160 de grade. Vei avea nevoie şi de o formă de tort rotundă, cu diametrul de cca 25 cm, a cărei bază o vei tapeta cu hârtie de copt, potrivit travelplanner.ro. Albuşurile (care trebuie să fie la temperatura camerei) se bat cu mixerul într-un bol, adăugând treptat zahărul în ploaie. Atenţie, albuşurile nu trebuie să fie bătute nici prea mult (căci blatul va deveni casant), însă nici prea puţin. Compoziţia pentru blat trebuie să se desprindă uşor de pe telurile mixerului. Cu ajutorul unei spatule, se adaugă apoi nuca pisată, care va fi amestecată uniform.
Vei împărţi compoziţia de albuş mixat cu zahăr şi nucă în 4 sau 5 părţi egale şi vei tapeta baza tăvii de tort cu fiecare dintre acestea, pe rând, nu înainte de a pune de fiecare dată şi hârtie de copt. Fiecare foaie de blat trebuie să stea la cuptor în jur de 5-7 minute, urmând că ulterior să fie scoasă pe hârtia de copt pe care a fost aşezată şi lăsată la răcit.
După ce ai repetat această procedură de 4-5 ori, vei avea acelaşi număr de foi pregătite pentru realizarea tortului.
Pregătirea umpluturii
Ciocolata se topeşte la bain-marie şi se lasă la răcit circa 5 minute. Smântâna lichidă se bate alături de zahărul turnat în ploaie, urmând ca ulterior să fie amestecată cu ciocolată, până capătă un aspect omogen.
Pe un suport de tort se aşază o primă foaie de blat, urmând ca mai apoi să torni un strat de cremă de o grosime medie. Repeţi procedura până termini foile pe care le-ai pregătit anterior, turnând crema inclusiv pe ultima foaie, pe care o vei nivela bine pe toată suprafaţa tortului. Tortul se pune mai apoi la frigider pentru 1-2 ore.
Ganache-ul de ciocolată
Se topeşte ciocolata la bain-marie, adăugând şi cele două linguri de ulei pentru strălucire. Se lasă puţin la răcit, iar apoi se toarnă pe deasupra tortului scos de la frigider, într-un mod uniform, pornind chiar din centrul tortului. După ce s-a răcit glazura, se pune din nou tortul la frigider, pentru a se întări. Înainte de servire, se presară fulgi de cocos sau fistic mărunţit pe deasupra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu