Prăjitura "Mătase franțuzească" este un desert fabulos, perfect pentru zilele în care musafirii îți trec pragul. Iată cum se prepară...
Ingrediente
Blat
- 140 g făină
- 80 g unt
- apă rece
- 1 praf sare
Umplutură
- 220 g+2 linguri zahăr
- 3 ouă
- 90 g ciocolată neagră
- esenţă de vanilie
- 110 g unt moale
- 230 g smântână pentru frişcă+70 pt ornat
Cum se prepară
Pune făina într-un recipient, adaugă untul topit şi omogenizează amestecul cu o furculiţă (vei obţine o consistenţă foarte uscată). Adaugă 2-3 linguri de apă şi, dacă aluatul ţi se pare prea subţire, mai adaugă apă. Aluatul trebuie să fie maleabil, dar nu foarte moale, potrivit retetepractice.ro. Întinde-l cu făcăleţul în formă rotundă şi transferă-l într-o tavă rotundă de tartă (rulează-l pe făcăleţ pentru a-ţi fi mai uşor). Coca trebuie să se ridice pe pereţii tăvii, deci nu te grăbi să tai excesul înainte de a aranja în tavă bătătorind uşor. Înţeapă blatul pe toată suprafaţa folosind o furculiţă şi dă-l la cuptorul preîncălzit pentru 12-15 minute, până începe să prindă culoare.
Topeşte ciocolata la bain marie şi las-o să se răcească. Pune ouăle într-o cratiţă la bain marie împreună cu zahărul, la foc mic, şi amestecă încontinuu, până când îşi schimbă consistența, se deschide la culoare şi se îngroaşă. Când crema s-a îngroşat, adaugă ciocolata topită şi amestecă până omogenizezi. Adaugă esenţa de vanilie şi lasă crema să se răcească.
Bate untul pentru 3-4 minute şi adaugă ciocolata combinată cu cremă de ouă, apoi mixează până omogenizezi (5-6 minute). Bate smântâna pentru frişcă cu 2 linguri de zahăr, ca pentru ornat, apoi încorporează frişca în restul compoziţiei cu mişcări de jos în sus, folosind o spatulă.
Toarnă compoziţia rezultată în blatul de tartă, nivelează şi dă prăjitura la frigider peste noapte. Înainte de a o servi, orneaz-o cu frişca rămasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu