Prăjitura "ORA 12". Rețeta veche a cofetarilor

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Ți-e dor de gustul de altdădată al prăjiturilor de cofetărie? Atunci, poți încerca prăjitura "ORA 12" chiar la tine acasă. Iată rețeta.

Ingrediente pentru blat: 6 ouă, 180 gr zahăr, 150 gr făină, 35 gr cacao, 35 ml lapte, 35 ml ulei, un pliculeț praf de copt

Ingrediente pentru sirop: 200 gr zahăr, 50 gr miere, 400 ml apă, 30 ml esenţă rom

Ingrediente pentru glazură: 300 gr ciocolată menaj, 60 gr unt cu 80% grăsime

Ingrediente pentru decor: 400 ml frişcă lichidă, un întăritor pentru frişcă, 30 gr ornamente de ciocolată

Cum se prepară

Ouăle se sparg într-un bol și se mixează impreuna cu un praf de sare până se spumează. Peste ele se adaugă treptat zahărul și se continuă mixarea până se topește zahărul, apoi se adaugă în fir subțire uleiul, se încorporează făina amestecată cu praful de copt, cacaoa, laptele ținut la temperatura camerei și se amestecă ușor cu un tel până se omogenizează bine toate ingredientele, potrivit gustoase.net.

Compoziţia obtinută se  toarnă într-o tavă  cu dimensiunea de 20x30cm, unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se dă prăjitura la copt circa 25-30 de minute în cuptorul încins la 180˚ grade. După ce este copt, blatul se  lasă la răcit in tavă. Prepararea siropului. Într-o oală se pun 2 linguri apă  cu zahar şi se lasă să fiarbă la foc mic până se topeşte tot zahărul. Se opreste focul si se adaugă in compozitia caldă mierea şi esenţa de rom, se  amestecă bine şi se lasă să se răcească complet. Blatul se lasă în tavă și se însiropează cu ajutorul unei linguri, apoi se taie în pătrățele egale .

Prepararea glazurii

Într-un bol metalic se pune ciocolata ruptă în bucățele împreună cu untul și se topesc la bain-marie, amestecând încontinuu până se topește ciocolata, apoi se lasă la răcorit.

Asamblarea prăjiturii

Blatul tăiat se asează pe o tavă şi cu ajutorul unei linguri se glazurează fiecare bucată. Frişca se mixează, se adaugă peste ea întăritorul și se amestecă până se întărește apoi se pune într-un poș cu stea mare și se ornează fiecare pătrat Se poate decora cu puţină ciocolată rasă. Se ține prăjitura la frigider pentru o circa o oră, apoi o putem servi.

Prăjitura "Vânt spaniol"

Ingrediente

Blat de cacao

6 ouă
6 linguri zahăr
4 linguri făină
3 linguri apă
3 linguri ulei
2 linguri cacao
un praf sare

Foaie de bezea

8 albușuri
400 grame zahăr
1 lingură oțet
un praf sare

Crema de unt

8 gălbenușuri
1 praf budincă de vanilie
8 linguri zahăr
2 linguri făină
500 mililitri lapte
250 grame unt

Mousse de ciocolată

300 grame smântână pentru frișcă
200 grame ciocolată

Ornat

150 grame smântână pentru frișcă
fulgi de ciocolată

Cum se prepară

Pentru a prepara blatul de cacao se separă albușurile de gălbenușuri. Se freacă gălbenușurile cu sarea, după care se adaugă uleiul în fir subțire, apoi apa. Se mixează albușurile până devin o bezea tare. Se adaugă zahărul treptat și se mixează până acesta se topește. Peste bezea se adaugă gălbenușurile, amestecând încet cu o spatulă.

În compoziția obținută se încorporează făina care a fost amestecată cu cacaoa, amestecând încet de sus în jos. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor, verificând cu scobitoarea dacă este gata, apoi se scoate și se lasă să se răcească.

Foaia de bezea

Pentru a prepara foaia de bezea, se bat albușurile spumă, cu praful de sare, până se obține o bezea tare care nu curge din vas. Se adaugă treptat zahărul și lingura de oțet și se bare până se topește zahărul și bezeaua devine tare.

Se va coace în aceeași tavă în care a fost copt blatul de cacao. Tava se va tapeta cu hârtie de copt, peste care se va întinde bezeaua. Se va coace până va căpăta o culoare maronie deasupra. Când este gata se scoate din tavă cu tot cu hârtia de copt și se lasă să se răcească.

Crema de unt și mouse-ul de ciocolată

Pentru a prepara crema de unt, se freacă gălbenușurile cu zahărul. Peste ele se adaugă budinca de vanilie, făina și laptele. Se amestecă bine și se pune pe foc, amestecând continuu. Se fierbe până se îngroașă. apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se freacă spumă untul și se adaugă treptat în crema de budincă, amestecând până se omogenizează.

Pentru a prepara mousse-ul de ciocolată se va bate smântâna până începe să se întărească, iar dacă aceasta este deja îndulcită, nu se va mai adăuga zahăr. Se topește ciocolata în cuptorul cu microunde și se adaugă peste frișcă. Se bate până frișca devine tare și se omogenizează cu ciocolata.

Asamblare

Într-o tavă se va pune blatul de cacao, iar peste el se va întinde crema de unt. Peste ea se va răsturna foaia de bezea, cu tot cu hârtia de copt, apoi se dezlipește hârtia și se întinde mousse-ul de ciocolată. Restul de frișcă se va bate și se va pune deasupra. Se ornează cu fulgi de ciocolată presărați sau ciocolată răzuită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel