"Palăria lui Gorbaciov" este un desert surprinzător și foarte ușor de preparat. Cei dragi îl vor devora. Iată rețeta.
Ingrediente pentru blaturi :4 ouă, 200 gr zahăr, 100 ml ulei, 100 ml apă fierbinte, 250 gr făină, un pliculeţ praf de copt, 2 linguriţe de cacao, o fiolă esenţa de vanilie.
Ingrediente pentru cremă :un plic budincă de vanilie, 2 ouă, 4 linguri zahăr, 350 ml lapte, o ciocolată albă, o fiolă esenţa de vanilie, 200 gr unt cu 80% grăsime(ţinut la temperatura camerei)
Ingrediente pentru glazură și decor: 100 gr ciocolată cu lapte, doua linguri ulei, 150 gr nucă de cocos
Prepararea blatului. Se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul pană se albesc. Peste ele se adaugă uleiul, apa, esența de vanilie și se amestecă bine, mixând circa 2-3 minute. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt si se amestecă, potrivit gustoase.net.Albuşurile se bat spumă , pană devin o spumă fermă şi albă, şi se încorporează în compoziţia de gălbenuşuri. Se amestecă bine compoziţia cu o spatulă din silicon. Compoziţia se împarte în două părți egale. O parte se toarnă simplă într-o tavă cu dimensiunea 26x24cm, tapetată cu hârtie de copt şi se dă la copt în cuptorul preîncălzit la 180⁰ circa 20- 25 min. În compoziţia rămasă se adaugă cacaoa şi se amestecă bine compoziţia. Se repetă procedeul coacerii şi cu al doi-lea blat.
După ce sunt coapte, se lasă blaturile la răcorit şi cu ajutorul unei forme rotunde se decupează cerculeţe egale din fiecare blat.
Prepararea cremei. Se prepară budinca conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se amestecă budincă cu zahărul, ouăle bătute , se adaugă laptele şi se pune pe baie de aburi, amestecând continuu pană ce crema se îngroaşă, apoi se adaugă esenţa de vanilie. Ciocolata se rade pe răzătoarea mare şi se adaugă peste crema fierbinte. Se amestecă până se obţine o cremă fină, apoi se lasă la răcit. Untul păstrat la temperatura camerei se mixează spumă şi se adaugă peste cremă şi se omogenizează bine.
Asamblarea prăjiturii. Pe fiecare cerculeţ cu blat de cacao se întinde crema, deasupra se pune cerculeţul alb de blat, marginile se ung cu cremă, apoi se tăvălesc prin nucă de cocos. Pentru glazura de ciocolată se pune ciocolata cu uleiul pe baie de aburi şi se amestecă pană se topeşte, apoi se pune cu o linguriţă deasupra fiecărei prăjituri, formând o căciuliţă. Prăjitura se dă la rece circa o oră înainte de a fi servită.
BONUS: Negresă de post cu gem și nuci
Ingrediente
Pentru blat:
300 g făină
200 g gem de prune sau marmeladă
100 g zahăr(sau în funcție de cât de dulce e gemul)
100 ml ulei
200 ml apă minerală carbogazoasă
2 linguri cacao
100 g nucă măcinată grosier
1 plic praf de copt
un vârf cuțit de bicarbonat
2 lingurițe esență de rom
un praf sare
Pentru glazura de ciocolată:
100 g ciocolată neagră(de post)
1-2 linguri zahăr
1 lingură apă
câțiva stropi de ulei
Cum se prepară
Mai întâi preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Într-un vas, amestecăm uleiul cu apa și gemul și în funcție de gust, adăugăm zahăr pudră. Cernem făina împreună cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și le adăugăm peste ingredientele din vas. Omogenizăm bine compoziția, apoi adăugăm nuca, un praf de sare și esența, potrivit a1.ro.
Lăsăm compoziția să se odihnească 10 minute, pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul, în aciditatea apei minerale carbogazoase. Tapetăm o tavă de 20/20 cu hârtie de copt și întindem compoziția de negresă cu gem și nuci în ea. Coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Pentru glazură, topim ciocolata la bain marie, amestecată cu apa, uleiul și zahăr, după gust și o întindem imediat, peste negresa răcită deja. Presărăm și miez de nucă deasupra, lăsăm glazura să se întărească, apoi porționăm și servim delicioasa negresă de post cu gem și nuci, alături de cei dragi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News