Prăjitura scoțiană poate fi un desertideal pentru weekend-urile petrecute în familie. Iată cum se prepară această rețetă.
Ingrediente
- 500 g de făină
- 170 g de unt
- ¾ pahar de zahăr
- 5 linguri de ulei
- 1 linguriță de nucșoară
- 320 ml de lapte
- 1.5 lingurițe de drojdie
- 4 linguri de miere
- 0.5 linguriță de ghimbir
- 2 lingurițe de scorțișoară
Cum se prepară
Încălziți un pic laptele și dizolvați drojdia în el. Apoi adăugați 1-2 linguri de zahăr și lăsați să stea un pic. Cerneți făina și adăugați-o în masa de drojdie, turnați o lingură de ulei și adăugați 50 g de unt moale. Frământați aluatul și puneți-l la loc cald pentru 1.5 ore, scrie bucatarul.eu.
Puneți într-o cratiță 60 g de unt, zahărul rămas și 2 linguri de miere. Puneți amestecul la foc, aduceți-l la fierbere și lăsați-l să se încălzească până când va deveni de culoare maro. Luați-l apoi de pe foc. Turnați caramelul obținut într-o formă de copt cu borduri înalte.
Preparați umplutura: topiți untul rămas, adăugați scorțișoara, ghimbirul, nucșoara, mierea rămasă și amestecați ingredientele până la omogenizare. Adunați aluatul și întindeți-l sub formă de dreptunghi. Tăiați aluatul cu cuțitul în fâșii cu lățimea de aproximativ 5 cm. Puneți umplutura pe fâșii cu ajutorul unei pensule de bucătărie. Rulați fâșiile sub formă de spirală și așezați-le în forma de copt deasupra caramelului.
Aplatizați ușor partea de sus a prăjiturii, ca să se distribuie uniform aluatul. Lăsați prăjitura să crească timp de 20 de minute. Puneți forma în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute. Scoateți imediat prăjitura din cuptor și întoarceți-o pe un platou, ca să nu se întărească caramelul.
Ingrediente
150 g ciocolată amăruie
450 g ciocolată cu lapte
150 g unt de cocos
200 g smântână pentru frişcă
2 pliculeţe zahăr vanilat
250 g biscuiţi
1 lingură de rom
Ai nevoie de o tavă de cozonac 25 x 11 cm pentru asamblat prăjitura.
Cum se prepară
Pregătirea cremei de ciocolată
Într-o cratiţă cu strat ceramic punem ciocolată ruptă bucăţele, smântâna şi untul de cocos, potrivit secretelebucatarieinoastre.com. După ce ciocolata s-a topit şi crema este omogenă, adăugăm zahărul vanilat şi romul. Amestecăm şi lăsăm deoparte. Tava de chec o îmbrăcăm cu folie alimentară sau cu hârtie de copt în cazul meu.
Asamblarea prăjiturii
Pe fundul tăvii turnăm un strat subţire de ciocolată, peste care aşezăm pe lăţime biscuiţii. Turnăm un alt strat de ciocolată şi mergem mai departe cu aşezatul biscuiţilor. Repetăm operaţiunea de încă 4-5 ori sau până când terminăm biscuitii şi crema de ciocolată. Bineînțeles că ultimul strat va fi de ciocolată.
Dăm prăjitura la rece pentru minim 5 ore sau până a doua zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu