Este perioada prăjiturilor cu fructe! Dacă ți-e poftă de ceva dulce de casă, rețeta pe care ți-o propunem îți va merge la suflet.
Ingrediente
400 g făină
200 g zahăr
150 g unt
250 ml lapte
3 ouă
2 pliculețe zahăr vanilat
1 plic praf de copt
15 prune mai mari
Cum se prepară
Spală bine prunele, desfă-le în două, scoate-le sâmburii și pune-le la scurs într-o strecurătoare, potrivit paginidebucate.ro. Într-un bol mai larg adaugă făina, zahărul și untul topit. Frământă bine amestecul până obții un aluat fărămicios și nisipos. Păstrează un pahar din acest aluat.
Peste aluatul rămas adaugă ouăle, laptele, zahărul vanilat, praful de copt și amestecă bine până când obții un aluat perfect omogen, fără cocoloașe. Toarnă aluatul într-o tavă unsă cu unt, așază prunele deasupra și presară aluatul sfărâmicios.
Introdu tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, foc mediu, pentru aproximativ 30-40 de minute până când se va rumeni frumos.
Vezi și: Cum faci o prăjitură cu vișine foarte pufoasă. Este simplu!
Dacă, însă, ții post în această perioadă, îți recomandăm rețeta de negresă de mai jos.
Ingrediente
Pentru blat:
300 g făină
200 g gem de prune sau marmeladă
100 g zahăr(sau în funcție de cât de dulce e gemul)
100 ml ulei
200 ml apă minerală carbogazoasă
2 linguri cacao
100 g nucă măcinată grosier
1 plic praf de copt
un vârf cuțit de bicarbonat
2 lingurițe esență de rom
un praf sare
Pentru glazura de ciocolată:
100 g ciocolată neagră(de post)
1-2 linguri zahăr
1 lingură apă
câțiva stropi de ulei
Cum se prepară
Mai întâi preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Într-un vas, amestecăm uleiul cu apa și gemul și în funcție de gust, adăugăm zahăr pudră. Cernem făina împreună cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și le adăugăm peste ingredientele din vas. Omogenizăm bine compoziția, apoi adăugăm nuca, un praf de sare și esența, potrivit a1.ro.
Lăsăm compoziția să se odihnească 10 minute, pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul, în aciditatea apei minerale carbogazoase. Tapetăm o tavă de 20/20 cu hârtie de copt și întindem compoziția de negresă cu gem și nuci în ea. Coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Pentru glazură, topim ciocolata la bain marie, amestecată cu apa, uleiul și zahăr, după gust și o întindem imediat, peste negresa răcită deja. Presărăm și miez de nucă deasupra, lăsăm glazura să se întărească, apoi porționăm și servim delicioasa negresă de post cu gem și nuci, alături de cei dragi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News