Prăpăd în Maramureș. ”Acolo nu mai poți să faci nimic”. Cum dispare lemnul de la senator, la pădurar

Ce se întâmplă în Maramureș? 

Laurențiu Ciornei, cercetător științific la Academia Română și coordonator al Departamentului de Biodiversitate Silvică, a evidențiat în emisiunea #Rezist de la DC News TV problemele grave cu care se confruntă sectorul forestier din România, punând accent pe influența negativă a politicului care profită și încurajează lipsa unui cadastru forestier.

Ciornei a subliniat că, deși au trecut cinci ani, România nu dispune încă de un cadastru forestier complet, ceea ce permite multora să cumpere lemn ilegal pe care îl tranzacționează ulterior pe influență:

”Spuneam de presiunea pe care o face politicul, aici avem o mare problemă. Nu avem cadastru forestier de cinci ani, deși m-am întâlnit cu nenumărați demnitari din zona aceasta, iar cu ministrul Mediului vorbesc dacă nu săptămânal, măcar o dată la două săptămâni. (…) De ce? Pentru a se putea fura. În momentul în care nu ai o statistică exactă, atunci poți să umfli. Aici sunt și asociații, ONG-uri, care au o agendă și care au motive să vândă frică. Fiind alarmiști, își fac agenda, dar din punctul meu de vedere au fost ONG-uri care au făcut mai mult rău. În pădure se cumpără mai degrabă, nu se fură. Îți cumperi lemn, iar cu lemn îți cumperi influență”, a transmis Laurențiu Ciornei la DC News TV

El a adus în discuție și situația critică din Maramureș, unde tăierile ilegale sunt frecvente: ”Mă uitam că în Maramureș este jale. Acolo nu mai poți să faci nimic. Se taie ilegal, nu vorbim de defrișări. Stejarul este luat și băgat de oameni la foc, iar pădurea românească se transformă în cenușă și rumeguș mult prea repede”. Cercetătorul a menționat un exemplu concret de influență politică asupra gestionării resurselor forestiere: „A venit un senator și a sunat șeful de Ocol Silvic... Citește mai mult pe DCNEWSTV

Citește și: EXCLUSIV  "Unde e lemnul din România, că pică pădurea pe noi?". Pădurile naționale, sursă de profit pentru străini. Cum pleacă din țară. Ministrul Mircea Fechet: Asta trebuie să ne pună pe gânduri

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a vorbit despre situația pădurilor din România, reîmpădurire și lipsa lemnului pentru producție din țara noastră.

"Nu auzi păsări ciripind în acele păduri, spre deosebire de bogăţia pe care o avem noi"

Val Vâlcu: Dacă s-ar planta cireşi, piersici, ar trebui neapărat irigare. Un proiect mai complex, în care în loc de împădurire să facem înlivezire. Ar aduce beneficii economice mai mari, stochează carbonul, asigură umiditate.

Mircea Fechet: Pentru mine, ca ministru al Mediului, să ştiţi că între un teren deşertificat şi un teren cu arbori, indiferent de specia lor, este o mare diferenţă. Este adevărat că, din punct de vedere al biodiversităţii, nu poţi compara o pădure unde există regenerare naturală - şi România este una dintre cele mai bogate țări din Europa din acest punct de vedere, al bogăţiei pe care o avem, păduri.

Pe când, atunci când mergem în vestul Europei, spre exemplu, vedem acele păduri foarte întinse de monoculturi. De cele mai multe ori molid, tăiat, ras, plantat aşa cum se întâmplă când plantezi porumbul. Doar că nu aștepți câteva luni, ci 60 de ani, spre exemplu, în cazul molidului. Dar acelea sunt păduri care, din punct de vedere al biodiversităţii, au valoare zero. Nu auzi nici măcar păsări ciripind în acele păduri, spre deosebire de bogăţia pe care o avem noi în România şi pe care bineînţeles că suntem obligaţi să o protejăm.

Vezi continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel