Praz, beneficii. Duşmanul COLESTEROLULUI, inamicul BOLILOR CARDIOVASCULARE şi aliatul CIRCULAŢIEI

Este atât de renumit în Oltenia, încât a devenit vedeta unui clasic film de comedie românesc. Mulţi ştiu că este sănătos, însă puţini îi cunosc proprietăţile.

Alegeri prezidentiale 2024

Supranumit şi "ceapa oltenească", prazul este originar din zona Mării Mediteranene şi are gustul mai dulce decât ceapa, pe care o înlocuieşte cu succes, motiv pentru care este consumat în cantităţi mari. În plus, dă o aromă aparte oricărui preparat culinar, fără a inhiba gustul celorlalte legume.

Sursă excelentă de antioxidanţi, este bogat în vitaminele A, B, C, E şi K şi minerale precum potasiul, calciul, magneziul, fierul, manganul, zincul, fibre alimentare şi polifenoli.

Dacă în urmă cu un secol se credea că sănătatea din praz este ascunsă numai în tulpină, recent s-a demonstrat că frunza sa deţine mult mai multe secrete. Prazul are efect laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv şi expectorant. Valoare sa medicinala este pusă în evidenţă chiar şi atunci când este folosit ca aliment.

Duşmanul colesterolului

Antioxidanţii cu sulf şi alicină pe care îi conţine scad nivelul colesterolului prin inhibarea HMG-CoA, o enzimă hepatică necesară pentru sinteza colesterolului.

Aliatul circulaţiei

Alicina are, de asemenea, proprietatea de a stimula sinteza oxidului nitric, o substanţă endogenă cu rol vasodilatator, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la optimizarea fluxul sanguin la nivelul ţesuturilor.

Totodată, are un efect antiagregant, asemănător aspirinei, care ajută la prevenţia formării de trombi în artere şi vene, care stau la baza apariţiei infarctului de miocard sau a trombozei venoase periferice.

Citește și: Păstârnac, beneficii. Stimulează SISTEMUL DIGESTIV, previne OSTEOPOROZA şi scade riscul MALFORMAŢIILOR CONGENITALE

Inamicul bolilor cardiovasculare

Datorită conţinutului de kampferol, un antioxidant flavonoid cu rol protector asupra vaselor de sânge, prazul protejează cu succes împotriva bolilor cardiovasculare. De altfel, şi conţinutul important de acid folic protejează inima, prin scăderea nivelului de homocisteină, factor de risc pentru apariţia acestor boli.

Efect antimicrobian şi antiinflamator

Antioxidanţii din praz inhibă dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor şi a fungilor, având un efect asemănător cu cel al usturoiului şi al cepei, cu care se înrudeşte. În acelaşi timp, are şi efect antiinflamator, ajutând la tratarea aterosclerozei, a diabetului zaharat, a poliartritei, a alergiilor, a obezităţii şi a cancerului de colon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel