Este atât de renumit în Oltenia, încât a devenit vedeta unui clasic film de comedie românesc. Mulţi ştiu că este sănătos, însă puţini îi cunosc proprietăţile.
Supranumit şi "ceapa oltenească", prazul este originar din zona Mării Mediteranene şi are gustul mai dulce decât ceapa, pe care o înlocuieşte cu succes, motiv pentru care este consumat în cantităţi mari. În plus, dă o aromă aparte oricărui preparat culinar, fără a inhiba gustul celorlalte legume.
Sursă excelentă de antioxidanţi, este bogat în vitaminele A, B, C, E şi K şi minerale precum potasiul, calciul, magneziul, fierul, manganul, zincul, fibre alimentare şi polifenoli.
Dacă în urmă cu un secol se credea că sănătatea din praz este ascunsă numai în tulpină, recent s-a demonstrat că frunza sa deţine mult mai multe secrete. Prazul are efect laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv şi expectorant. Valoare sa medicinala este pusă în evidenţă chiar şi atunci când este folosit ca aliment.
Duşmanul colesterolului
Antioxidanţii cu sulf şi alicină pe care îi conţine scad nivelul colesterolului prin inhibarea HMG-CoA, o enzimă hepatică necesară pentru sinteza colesterolului.
Aliatul circulaţiei
Alicina are, de asemenea, proprietatea de a stimula sinteza oxidului nitric, o substanţă endogenă cu rol vasodilatator, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la optimizarea fluxul sanguin la nivelul ţesuturilor.
Totodată, are un efect antiagregant, asemănător aspirinei, care ajută la prevenţia formării de trombi în artere şi vene, care stau la baza apariţiei infarctului de miocard sau a trombozei venoase periferice.
Inamicul bolilor cardiovasculare
Datorită conţinutului de kampferol, un antioxidant flavonoid cu rol protector asupra vaselor de sânge, prazul protejează cu succes împotriva bolilor cardiovasculare. De altfel, şi conţinutul important de acid folic protejează inima, prin scăderea nivelului de homocisteină, factor de risc pentru apariţia acestor boli.
Efect antimicrobian şi antiinflamator
Antioxidanţii din praz inhibă dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor şi a fungilor, având un efect asemănător cu cel al usturoiului şi al cepei, cu care se înrudeşte. În acelaşi timp, are şi efect antiinflamator, ajutând la tratarea aterosclerozei, a diabetului zaharat, a poliartritei, a alergiilor, a obezităţii şi a cancerului de colon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu