Numeroase voci susțin că între Biserică și tehnologie există un război. Însă, cum vede, de fapt, Biserica, evoluția științifică?
Publicitate
Întrebat dacă există o confruntare între biserică și evoluția științifică, având în vedere faptul că Biserica Catolică, prin academia de la Vatican, încurajează evoluția științifică, părintele profesor George Istodor a răspuns următoarele:
"Aceasta este o falsă problemă. Și aș vrea să vă dau niște exemple de bun simț. Biserica ortodoxă niciodată nu a intrat într-un conflict deschis cu științele moderne și cu progresul tehnologic. Dacă în Occident, în ciuda exemplelor pe care le-ați dat dvs, avem două mari facturi în relaționarea teologie și a bisericii cu lumea științifică. Și mă refer aici la cazul Galilei și la cazul Darwin. În ortodoxie nu s-a dus la lucrul acesta. Biserica și când a avut un cuvânt foarte puternic de spus în societate, niciodată nu a simțit nevoia să martirizeze pe cineva sau să îl ardă pe rug pentru convingeri științifice. De aceea spun că este falsă problemă. Noi recunoaștem competențele omului de știință, ale cercetătorului, acest discernământ și respectăm munca respectivului ca și competențe".
De ce apar critici la adresa Bisericii
"În primul rând, cei care lansează critici sunt oameni care fie sunt atei, fie au o atitudine împotriva bisericii foarte clar exprimată. O astfel de critică eu o percep ca un atac. Când nu îți place ceva sau de o instituție, tot timpul ai ceva de spus. Slavă Domului, dacă vrei să găsești nod în papură, găsești în orice domeniu.
În România, în ultimii zece ani, s-au derulat programe de cercetare cu participare a teologilor și a oamenilor de știință. Dacă punem la o masă pe omul de știință cu teologul, nu există nicio problemă de relaționare, de colaborare și chiar de cercetare. Vedeți, trebuie să fie aici o armonie, științele moderne vin și explică cele create de Dumnezeu", a mai spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu