Președinția neagă poziția PSD referitoare la faptul că ar accepta tacit impozitarea cifrei de afaceri. Într-un articol apărut în DC News, PSD face referire la o declarație a actualului consilier de Politici Sociale și Economice, Cosmin Marinescu, făcută în 2013, care punea în discuție introducerea „unui impozit elementar de 1-2% asupra cifrei de afaceri", care ar fi "uşor de conceput, de calculat şi de administrat". De remarcat că PSD citează o abordare a lui Cosmin Marinescu făcută în 2013, poziția acestuia fiind total schimbată în acest moment, după cum se va vedea în continuare.
Cosmin Marinescu, profesor la Academia de Studii Economice din București și consilier pe probleme economice al președintelui Iohannis, declara într-un interviu publicat de ziarul Bursa în 2013 că: "Ne putem gândi, de exemplu, la desfiinţarea impozitului pe profit şi simplificarea radicală a impozitării afacerilor. S-ar putea trece, de pildă, la o altă formă de impozitare, infinit mai simplă de aplicat şi administrat şi neapărat prietenoasă pentru mediul de afaceri. (...) Avantajul esenţial ar consta în despovărarea afacerilor de diverse sarcini administrative şi birocratice. Iar resursele astfel eliberate vor extinde sfera productivă, cu efect pozitiv direct asupra investiţiilor, producţiei şi nivelului de trai," fragment reluat în analiza PSD rferitoare la impozitarea cifrei de afaceri.
Profesorului Cosmin Marinescu a venit zilele trecute, pe blogul personal, cu o altă abordare a acestui subiect care se regăsește în programul de guvernare al PSD.
"Am scris în urmă cu mai mulți ani despre perspectiva desființării impozitului pe profit, ca idei în reflecție și exercițiu contrafactual vis-a-vis de complexitatea năucitoare a fiscalității existente, precizează Cosmin Marinescu, făcând referire la textul din 2013.
"Însă, de la idei în reflecție la generarea de politici este cale lungă. Propunerile fiscale actuale, pentru că încă nu le putem denumi politici, au venit în cascadă, în absența unei anumite concepții sistemice, fără dezbateri cu partenerii sociali și fără studii de impact riguroase.
Astăzi economia are nevoie de stabilitate și predictibilitate fiscală, motiv pentru care o asemenea schimbare de profunzime a sistemului fiscal, ambițioasă în raport cu sistemele fiscale contemporane, trebuie studiată cu mare atenție și evaluată din perspectiva implicațiilor asupra tuturor sectoarelor economiei", spune consilierul prezidenția în postarea pe blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News